Ο Τσίπρας «αναστέλλει» νόμο Παππά, ανασχηματισμό και συναίνεση - Free Sunday
Ο Τσίπρας  «αναστέλλει» νόμο Παππά, ανασχηματισμό και συναίνεση

Ο Τσίπρας «αναστέλλει» νόμο Παππά, ανασχηματισμό και συναίνεση

Σε αδιέξοδο οδήγησαν οι κυβερνητικοί  τακτικισμοί την απόπειρα να συγκροτηθεί στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το νέο Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, αφήνοντας πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Η κυβερνητική πρόταση για Πολύδωρα- Μορώνη ως πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, εξελίχθηκε σε πρόταση για Μορώνη- Μουλόπουλο, για να καταλήξει σε πρόταση για Μορώνη- Κιάο, η οποία δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 καθώς πήρε τις ψήφους των 16 από τα 23 μέλη της Διάσκεψης.

Η τροπολογία για την κατάργηση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον Υπουργό Επικρατείας κατατέθηκε λίγη ώρα πριν τη διάσκεψη των προέδρων και συνοδεύτηκε με προσωπική δέσμευση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ψηφιστεί έτσι και δεν θα αλλάξει, δέσμευση που δέχτηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΟΤΑΜΙ με αποτέλεσμα να ψηφίσουν θετικά.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν παίρνει τις ευθύνες της ενώ παράλληλα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται ο ανασχηματισμός με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, για τα οποία ο κ.Τσίπρας δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει.

Μάλιστα αφήνει υπαινιγμούς ότι από το Συμβούλιο της Επικρατείας διέρρευσαν τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων τα οποία είχαν υποβληθεί για έλεγχο. 

Η σημερινή «διαρροή» των κυβερνητικών κύκλων

«Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται. «Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού».

Η αντιπολίτευση σε ετοιμότητα

 Η ΝΔ εμμένει σε κατάργηση και όχι αναστολή του νόμου Παππά, όπως προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία, καθώς, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων, «είναι καχύποπτη απέναντι στην κυβέρνηση», ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ετέθη σε εκλογική ετοιμότητα.