Η κρίση στη Συρία στην ατζέντα Λαβρόφ στην Αθήνα - Free Sunday
Η κρίση στη Συρία στην ατζέντα Λαβρόφ στην Αθήνα

Η κρίση στη Συρία στην ατζέντα Λαβρόφ στην Αθήνα

Την Αθήνα, επισκέπτεται από χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος σήμερα θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία και θα εγκαινιάσει με τον  Έλληνα ομόλογο του, Ν. Κοτζιά, το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων.

To πρόγραμμα του κ.Λαβρόφ στην Αθήνα έχει ως εξής:

10:00 Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

10:45 Με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

11:15 Χαιρετισμός στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο 

11.45 Εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

12.30 Συνομιλίες με Ν.Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και συνέντευξη Τύπου. 

Το απόγευμα ο κ.Λαβρόφ θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το 4ο ΕλληνοΡωσικό Κοινωνικό Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας και της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, έχει ως θέμα: "Ρωσία-Ελλάδα: Δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων".

Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι:  "Ελλάδα -Ρωσία -Ευρώπη: οι παραδόσεις της συνεργασίας και η κοινή ιστορική τύχη",  "Η σημασία των Ορθοδόξων παραδοσιακών αξιών στο σύγχρονο κόσμο",  "Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων", "Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο", "Ενεργειακή συνεργασία: βάση της μακροχρόνιας και αμοιβαίας επωφελούς  σχέσεως".

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του με αφορμή την επίσκεψη αναφέρει, ότι το τελευταίο διάστημα, ενισχύθηκαν αισθητά οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, 

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥπΕξ, σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δίνει η πραγματοποίηση το 2016 του λεγόμενου "αφιερωματικού έτους" μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα με 170 περίπου εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου.

Η ρωσική πλευρά σημειώνει ότι κάτω από την επίδραση αρνητικών εξωτερικών παραγόντων, συγκεκριμένα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και των ρωσικών αντιμέτρων, την πτώση των τιμών των ενεργειακών πόρων, το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών ανταλλαγών σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε. 

Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση κατά 39,2%, το 2015 άλλο ένα 34% και το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 κατά 9,8%. Ωστόσο, σημειώνει η Μόσχα, σε φυσική έκφραση το αμοιβαίο εμπόριο εμφανίζει αύξηση μέχρι 13,2% με βάση τα στοιχεία του 2015.

Οι ελπίδες για τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων έχει αποτεθεί στη μικτή ρωσοελληνική επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα ξεπερνά το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.