Αχτσιόγλου: Από την προσωπική περιουσία του εργοδότη η αποζημίωση των απλήρωτων εργαζόμενων - Free Sunday
Αχτσιόγλου: Από την προσωπική περιουσία του εργοδότη η αποζημίωση των απλήρωτων εργαζόμενων

Αχτσιόγλου: Από την προσωπική περιουσία του εργοδότη η αποζημίωση των απλήρωτων εργαζόμενων

«Πίσω από κάθε μια από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μάλιστα, τόνισε πως για «όσους εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι σε διάστημα 15 ημερών θα μπορούν να διεκδικούν μέρος από την περιουσία». 

Πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών, με ακόμη 150 άτομα, ενώ επί ΝΔ ο κ. Βρούτσης μείωσε το προσωπικό κατά 200 άτομα. Αναφερόμενη στη χρηματοδότηση των ρυθμίσεων, που αποτέλεσε και θέμα κριτικής από τη ΝΔ, είπε ότι εγκρίθηκε κονδύλι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των μικτών κλιμακίων ελέγχων αλλά και για υπηρεσίες όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους.

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης και σημείωσε ότι εάν ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος επί μήνες, θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση προς τον εργοδότη και θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, ενώ προβλέπεται οτι η δικάσιμος θα ορίζεται το πολύ σε διάστημα 6 μηνών.

Αναφερόμενη στην οικονομική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατοπίσει τον κίνδυνο στον Οργανισμό.

«Ο ΟΑΕΔ προστατεύει τον εργαζόμενο και όχι ο εργαζόμενος τον ΟΑΕΔ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ψυχικά ασθενείς που παίρνουν επίδομα ή σύνταξη και βρίσκουν δουλειά, είπε ότι θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν.

Για τις επιθέσεις της ΝΔ είπε ότι επειδή δεν μπορεί να ταχθεί κατά της προστασίας των εργαζομένων, λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο και πως είναι επικοινωνιακό.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι θεσμοί θα αρνηθούν την εφαρμογή κάποιων διατάξεων, είπε ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι το θέμα των απεργιών και συγκεκριμένα το ποσοστό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων -και μόνο αυτών- για απαρτία, ώστε να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μακρόν για τα εργασιακά επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική κυβέρνηση. Όπως είπε μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας η τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε.