Ο Παππάς τορπιλίζει τη συναίνεση που ο Βούτσης λέει ότι αναζητά με την αντιπολίτευση - Free Sunday
Ο Παππάς τορπιλίζει τη συναίνεση που ο Βούτσης λέει ότι αναζητά με την αντιπολίτευση

Ο Παππάς τορπιλίζει τη συναίνεση που ο Βούτσης λέει ότι αναζητά με την αντιπολίτευση

Την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2α του νόμου Παππά για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών ξεκίνησε να συζητά σήμερα η βουλή, σε εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά.

«Είναι άτοπο να προτείνετε αναστολή του άρθρου αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε  ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

"Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να βρούμε λύσεις συμβατές με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή", απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας

Στην τροπολογία έχουν γίνει βελτιώσεις, που η κυβέρνηση θεωρεί εκ του περισσού με στόχο να καταδειχθεί η διάθεση της κυβέρνησης για συναινέσεις

Έτσι, όπως είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην τροπολογία ενδέχεται να προστεθεί παράγραφος που θα ορίζει ότι για το ζήτημα του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών που η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει στην αρμοδιότητα του υπουργού, θα απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

«Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος», αναφέρει η διάταξη 2Α του νόμου

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα τροπολογία που συζητείται σήμερα, απλώς αναστέλλει την κατάργηση του επίμαχου άρθρου και διατηρεί τις αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού.

Η θέση της αντιπολίτευσης 

Η ΝΔ μετά από την απόφαση του ΣτΕ, απαιτεί την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά και προτείνει δύο συγκεκριμένα βήματα για τη συναίνεση μετά από την κατάργηση του νόμου:

-νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ που θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ -ακόμα και αυτής τους καθορισμού του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών

-στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο κ.Παππάς με δηλώσεις σαν κι αυτές με τις οποίες επιμένει στον αριθμό 4 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπονομεύει και τις όποιες προσπάθειες συναίνεσης που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποδίδει την δυσπιστία της στην κυβερνητική πρόταση στον κ.Παππά, ο οποίος με συνεχείς δηλώσεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣτΕ και ζητά την πλήρη κατάργηση και όχι την αναστολή του άρθρου 2Α.

Το Ποτάμι ζητά επίσης κατάργηση του άρθρου 2 του νόμου Παππά και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δεν αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο στην τροπολογία.

Η εμμονή Παππά διαψεύδει τον Βούτση 

Την ίδια στιγμή όμως, ο κ.Παππάς σε σημερινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ τορπιλίζει τις προσπάθειες για συναίνεση λέγοντας ότι «θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή για το νόμο 4339 και θα φέρουμε ρύθμιση που θα κάνει σύμφωνη τη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών».

Ο κ.Παππάς επιμένει στο όριο των 4 τηλεοπτικών αδειών καθώς όπως είπε «ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Ο νόμος ακόμα υπάρχει. Ξέρουμε ότι προσεβλήθησαν οι διοικητικές πράξεις από την τροπολογία 2Α που μετέφερε την αρμοδιότητα. Εάν αυτές οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν, γυρίζουμε στον 4339 ως είχε. Γυρίζουμε σε έναν νόμο η καρδιά του οποίου έχει ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα». «Τυπικά στο νομικό σύμπαν ο νόμος δεν έχει καταπέσει», είπε ο Υπουργός Επικρατείας.

"Είναι αμετανόητος" σχολιάζει η ΝΔ

«Ο Υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση.

Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών.

Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η Κυβέρνηση», σχολίασε η ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ: Επιμονή σε 4 κανάλια τινάζει το ΕΣΡ στον αέρα 

«Ο κ. Παππάς σαν κακομαθημένο παιδί προσπαθεί να επιβάλλει τη λύση των τεσσάρων καναλιών. Ήλπιζα ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ και τις αντιδράσεις στην κοινωνία ακόμη και στο κόμμα του, θα είχε βάλει μυαλό. Όμως επιμένει στο ρόλο του υπουργού καναλάρχη. Εμείς από την αρχή έχουμε πει «περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία». Εάν επιμείνουν στις απολυταρχικές τους απόψεις θα τινάξουν τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ στον αέρα»., δήλωσε ο Σταυρος Θεοδωράκης