Μακρόν: Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία - Free Sunday
Μακρόν: Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία

Μακρόν: Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία

«Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία», τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν στην ομιλία του από την Πνύκα, την οποία ξεκίνησε μιλώντας ελληνικά.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της Δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο οδικός χάρτης που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». «Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού και όχι μέσα από κανόνες.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου». «Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μακρόν -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικός οργανισμός, αλλά όπως πρόσθεσε, «δεν είναι σωστή η μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα». «Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει», εξήγησε, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.