Ο Τσίπρας θέλει να φτιάξει πρωθυπουργικό προφίλ με τρικ - Free Sunday
Ο Τσίπρας θέλει να φτιάξει πρωθυπουργικό προφίλ με τρικ

Ο Τσίπρας θέλει να φτιάξει πρωθυπουργικό προφίλ με τρικ

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα έχει επιδοθεί το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μία από τις πολιτικές εκδηλώσεις που διευκολύνουν την καλλιέργεια της πρωθυπουργικής εικόνας, διότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός παίζει χωρίς αντιπολίτευση σε μία θεσμική εκδήλωση που δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι κομματική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, ένα από τα πιο αδύναμα στοιχεία των επιδόσεων του ΣYΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι η πολύ ασθενής ε ικόνα του πρωθυπουργού απέναντι στον κύριο αντίπαλό του, δηλαδή τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία που έχασε το προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ κάποιοι άλλοι προκάτοχοί του είχαν διατηρήσει το προβάδισμα ακόμη και λίγες ημέρες πριν παραδώσουν την εξουσία.

Τα ασθενή πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2016, και δεν δείχνουν να βελτιώνονται.

Η αποτύπωση αυτών των ποιοτικών χαρακτηριστικών αναζητείται σε όλες τις έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς οι τηλεθεατές σε δημοσκόπηση εκλήθησαν να αξιολογήσουν τους δύο υποψήφιους καγκελάριους ως προς την ικανότητά τους, τη συμπάθεια που αποπνέουν, τα επιχειρήματα που έχουν, την εξοικείωσή τους με τη διεθνή πολιτική και την εγγύτητα στον πολίτη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την ηγετική και προσωπική εικόνα του κ. Τσίπρα, το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο έχει επιστρατεύσει όλες τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προωθήσουν τον στόχο αυτόν, αν και υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, καθώς τα πεδία στα οποία μπορεί να αναδειχθεί το πρωθυπουργικό προφίλ είναι εξαιρετικά περιορισμένα στην τρέχουσα συγκυρία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει σε πολύ κλασικά πρωθυπουργικά τρικ. Έργα στο εσωτερικό και αναγνώριση στο εξωτερικό, έτσι ώστε μετά την πρωθυπουργική ΔΕΘ να αποτυπωθεί η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Εγκαινιάζοντας την Ιόνια

Στο πλαίσιο των έργων, τέσσερις ημέρες πριν από το πρωθυπουργικό Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός, η οποία είχε παραδοθεί πλήρης σε κυκλοφορία πριν από περίπου δύο μήνες και είχε εγκαινιαστεί δυο-τρεις φορές, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, στο βόρειο και το νότιο κομμάτι της. Τώρα εγκαινιάστηκε συνολικά, παρουσία του πρωθυπουργού.

Από παλαιότερες έρευνες για άλλες εποχές, όταν π.χ. η Εγνατία Οδός εγκαινιαζόταν ανά χιλιόμετρο, είχε προκύψει ότι οι ψηφοφόροι εκτιμούν περισσότερο την προσδοκία του έργου, ενώ η παράδοσή του σε χρήση δεν προσφέρει, διότι τα οφέλη έχουν προεξοφληθεί. «Το έργο πουλάει μέχρι που αρχίζει να υλοποιείται» έλεγαν εκείνη την περίοδο.

 

Στην Καβάλα με τον Μπορίσοφ

Το δεύτερο πεδίο της ενίσχυσης της εικόνας του κ. Τσίπρα ήταν η ανάδειξη της διεθνούς αναγνώρισης την οποία απολαμβάνει ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο προγραμματισμοί: τρεις ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα και, δύο ημέρες πριν, η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό έγινε στην Καβάλα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «παίζει» το ενδιαφέρον του για την επαρχία, και αφορούσε την υπογραφή ενός μνημονίου το οποίο θα έχει ως στόχο να γίνει η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα βουλγαρικά λιμάνια στον Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα και στα βορειοελλαδίτικα λιμάνια στο Αιγαίο.

Η προοπτική ενός τέτοιου έργου μπορεί να αποδίδει επιφωνήματα θαυμασμού για την οραματική της διάσταση, όμως είναι περίπου απίθανο να αποδώσει κάτι άλλο πλην της συμπάθειας, διότι κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ένα άμεσα υλοποιήσιμο έργο, το οποίο σε ορατό μέλλον μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άλλωστε πρόκειται για ένα σύνθετο έργο υψηλότατου κόστους και ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σε μια επίδειξη ρεαλισμού, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών. «Εάν υπάρξουν τα έργα υποδομής, το Αιγαίο μέσω του λιμανιού της Καβάλας θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε στον Δούναβη» είπε ο κ. Μπορίσοφ, την ίδια ώρα που ο Έλληνας ομόλογός του διαβεβαίωνε ότι «ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε τον Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα».

Θα μπορούσαν να εκληφθούν ως συνήθεις μεγαλοστομίες, αν επί έναν χρόνο –από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2017– η Θράκη δεν ήταν χωρίς τρένο, επειδή είχε χαλάσει η γραμμή στη Δράμα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θα μπορούσε να ρωτήσει τους συνεργάτες του κ. Σημίτη πώς περνούσε όταν πήγαινε στη Θεσσαλονίκη μετά τη διαβεβαίωση ότι το μετρό θα γίνει. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις είναι να δημιουργούν βαρύ κλίμα στην επόμενη επίσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού στην περιοχή, καθώς τέτοια έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα, αλλά το κοινό θέλει αποτελέσματα.

Ειδικά στον Έβρο, την ίδια περίπου διαδρομή, όπου θα κατεβαίνει το τρένο από το Μπουργκάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη, θα ακολουθούσε και ο αγωγός που θα αναβάθμιζε γεωπολιτικά την περιοχή, αλλά δεν κανείς δεν κατάφερε να τον κάνει, καθώς τέτοια έργα εκτός από όραμα χρειάζονται και πελάτες.

 

Ο Μακρόν και η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη είχε διαρρεύσει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες ότι ο Τσίπρας θα φέρει τον Μακρόν και θα κάνει στη Θεσσαλονίκη τη διμερή συνάντηση των επιχειρηματιών, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η διαρροή δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει δοκιμαστεί σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, καθώς εκεί έγιναν δύο τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων. Παράλληλα, ήταν γνωστό το γαλλικό ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο αποκρατικοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη: της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ), της οποίας η γαλλική ΣΟΥΕΖ έχει το 5% των μετοχών και ενδιαφέρεται για την αγορά και το management, και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου στην κοινοπραξία η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό μετέχει η γαλλική Terminal Links SAS, ένας από τους ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια διακίνηση containers και ο μόνος από τους τρεις μετόχους που έχει σχέση με λιμάνια.

Προφανώς κανείς στο Μαξίμου δεν σκέφτηκε ότι ένας ξένος πολιτικός, που έρχεται στην Ελλάδα για να προωθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας του να κάνουν business, δεν θα διακινδύνευε να εμφανιστεί ως μέρος της προσπάθειας αντεπίθεσης του κόμματος του πρωθυπουργού απέναντι στην αντιπολίτευση, στο εσωτερικό της χώρας.

Η προσδοκία του κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τον κ. Μακρόν ως απόδειξη της διεθνούς καταξίωσής του κατέστησε επιφυλακτικό τον Γάλλο Πρόεδρο και τον οδήγησε στο να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Διότι δεν έχει κανέναν λόγο να ταυτιστεί με μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να παρέλθει, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα εξακολουθούν να θέλουν να δουλέψουν.

Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της την άρνηση του κ. Μακρόν να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, διότι έχει καταστήσει καχύποπτους όλους τους πιθανούς συνομιλητές της, που θα προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα εμπλακούν ακουσίως σε κομματικά παιχνίδια.

Η βελτίωση των πρωθυπουργικών χαρακτηριστικών του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να γίνει με τρικ. Αν μπορεί να γίνει…