Το πατριαρχικό real estate αναστατώνει την Ιερουσαλήμ - Free Sunday
Το πατριαρχικό real estate αναστατώνει την Ιερουσαλήμ

Το πατριαρχικό real estate αναστατώνει την Ιερουσαλήμ

Την απομάκρυνση του Πατριάρχη Θεόφιλου από το πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ ζητούν οι χριστιανοί παλαιστίνιοι, οι οποίοι τον τον κατηγορούν για παράνομη πώληση της περιουσίας του Πατριαρχείου για προσωπικό όφελος.

Το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 300 χριστιανοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας κατά του Θεόφιλου, τον οποίο αποκαλούν «ανάξιο».


Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες χριστιανοί Παλαιστίνιοι, είχαν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους στον γενικό εισαγγελέα, λέγοντας πως «ο Θεόφιλος πουλά γη στον εχθρό μας».


Η πώληση των οικοπέδων στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που είναι υπό ισραηλινή κυριαρχία, έχει δικαστικές εμπλοκές για τον Πατριάρχης Θεόφιλος τόσο με τις Ισραηλινές όσο και με τις Ιορδανικές αρχές.


Πρόκειται για οικόπεδα που την περίοδο 1940-60 είχαν εκμισθωθεί από τους τότε Πατριάρχες Ιεροσολύμων Τιμόθεο και Βενέδικτο για 99 χρόνια ως τότε αμπέλια και χωράφια αλλά στο μεταξύ μετατράπηκαν σε χώρους αναψυχής, πολυτελείς κατοικίες, ενώ σε κομμάτι αυτής της περιοχής βρίσκεται ακόμη και τμήμα του εβραϊκού μουσείου.


Στις αρχές Ιουνίου ισραηλινοί ξεσηκώθηκαν κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριάρχη Θεοφίλου καθώς από τις δηλώσεις στον Δήμο των Ιεροσολύμων προέκυψε ότι η αγιοταφιτική αδελφότητα προχώρησε στην ολοκληρωτική πώληση της έκτασης. Το γεγονός προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, καθώς τα προηγούμενα συμβόλαια εκμίσθωσης έληγαν το 2050. Οι πωλήσεις που φαίνεται ότι έγιναν το 2011 και το 2016 αποκαλύφθηκαν μέσω του Δήμου από το φόρο που επιβλήθηκε για τα ακίνητα.  

Ισραηλινοί βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές που πουλήθηκαν, πιέζουν τον Θεόφιλο, ειδικά μετά από την πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, η οποία απέρριψε την αίτηση που είχε κάνει το Πατριαρχείο για ακύρωση των συμβολαίων με βάση τα οποία έγινε η εκμίσθωση των ξενοδοχείων Ιμπίριαλ και Πέτρα στην παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, για 99 χρόνια από τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εκμίσθωση έγινε με νόμιμες διαδικασίες και είναι έγκυρη.

Οι παλαιστίνιοι χριστιανοί βουλευτές στο κοινοβούλιο της Ιορδανίας, πιέζουν την κυβέρνηση έτσι ώστε να αναλάβει δράση, αλλά προς το παρόν, το Αμμάν δεν έχει παρέμβει.