Φιάσκο και πολιτική θύελλα - Free Sunday
Φιάσκο και πολιτική θύελλα

Φιάσκο και πολιτική θύελλα

Σε φιάσκο μεγάλων διαστάσεων μετατρέπεται για την κυβέρνηση και ειδικά για το υπουργείο Ναυτιλίας η αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο προκάλεσε σημαντική ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο.

Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρό της τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ δυσφορία για τον χειρισμό του θέματος εκφράζεται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και για την ώρα το Μαξίμου παρέχει στον υπουργό πλήρη κάλυψη.

Λαθραία καύσιμα στο πλοίο που έκανε την απάντληση

Στα... απίστευτα, που όμως έχουν συμβεί από την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, οπότε βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη ότι στα διπύθμενα του πλοίου «Lassea», το οποίο είχε αναλάβει την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο σκάφος, βρέθηκαν «σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά» από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο πραγματοποίησε έλεγχο στο πλοίο.
Ο καπετάνιος και ο α΄ μηχανικός του πλοίου συνελήφθησαν και το καράβι κατασχέθηκε, με αποτέλεσμα η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» να σταματήσει και να υπάρχει κίνδυνος νέας καταστροφικής διαρροής. Το υπουργείο Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι το «Lassea» θα αντικατασταθεί άμεσα από άλλο πλοίο, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι ήδη από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχουν απαντληθεί τα 2/3 των καυσίμων που μετέφερε.

Χαμός με τον EMSA

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας άργησε να ειδοποιήσει για το ναυάγιο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ο οποίος θα μπορούσε να είχε στείλει γρήγορα στο σημείο ένα πλοίο και να συμμετάσχει στην απάντληση του καυσίμου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. Χρήστου Στυλιανίδη, «το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Περίπου 3 ώρες αργότερα ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9:30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης».
Απαντώντας μέσω δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός υποστήριξε ότι «ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει (σ.σ.: στο σημείο όπου παρατηρήθηκε η πετρελαιοκηλίδα). Και για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι. Την Τρίτη το βράδυ καλούμε το σκάφος του EMSA, αφού προηγουμένως από τη Δευτέρα γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε αποστολή. Το πλησιέστερο σκάφος βρισκόταν στη Μάλτα».

Καλείται η Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, εντολή στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων για τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης στα δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία που εκτελούν πλόες στο εσωτερικό έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, η επιθεώρηση θα γίνει σε όλους τους τομείς και αφορά πλοία, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ή εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύπανση μετά το ναυάγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές δεν επιτρέπουν να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που έχει απαντλήσει το πλοίο «Lassea», το οποίο έχει κατασχεθεί. Ζητήθηκε επίσης η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη διευκόλυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση άλλου πλοίου που θα συνεχίσει την απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία έχει διακοπεί από την Τρίτη το μεσημέρι.

Πολιτικός πόλεμος και νεύρα

Την ίδια στιγμή η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθενται στην κυβέρνηση και ιδίως στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τους έως τώρα χειρισμούς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με αντικείμενο την ενημέρωση για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και «σφυροκόπησε» τον κ. Κουρουμπλή, κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις και καλώντας τον να παραιτηθεί. «Αυτό που σας χρεώνω είναι ότι υποτιμήσατε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κουρουμπλή ότι «δεν θα παραιτηθώ ποτέ, όσο μου το ζητάτε εσείς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλυψε τον υπουργό Ναυτιλίας, λέγοντας ότι «κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα στην επικαιρότητα, ζητάει και την παραίτηση κάθε υπουργού», σημειώνοντας, ωστόσο, με νόημα ότι «όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Από εκεί και πέρα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι στη δικαιοδοσία του να παύσει όποιον νομίζει όποτε το κρίνει». Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κουρουμπλής χειρίστηκε την όλη υπόθεση, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι αν γίνει ανασχηματισμός ο υπουργός Ναυτιλίας θα χάσει το χαρτοφυλάκιό του. Από την άλλη, η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από το ναυάγιο και τις συνέπειές του, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς ήδη δήμοι και ΜΚΟ καταθέτουν μηνύσεις κατά αγνώστων για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.