Σταϊκούρας: Ουσιαστικά «ακέφαλες» δύο συστημικές τράπεζες για πολλούς μήνες με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και θεσμών - Free Sunday
Σταϊκούρας: Ουσιαστικά «ακέφαλες» δύο συστημικές τράπεζες για πολλούς μήνες με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και θεσμών

Σταϊκούρας: Ουσιαστικά «ακέφαλες» δύο συστημικές τράπεζες για πολλούς μήνες με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και θεσμών

«Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε αναδείξει τους κινδύνους που προέκυπταν σε ιδιοκτησιακό, επιχειρησιακό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, από την τελευταία, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που οφείλεται στην τεράστια ζημιά που επέφερε στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», τονίζει σε δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως επισημαίνει ο Συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέπεια αυτής είναι ο ρόλος του Ελληνικού Δημοσίου στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα να έχει αποδυναμωθεί, αφού το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 20% από 60%.

«Ενώ και το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αποδίδει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους “θεσμούς” για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος», προσθέτει.

Το αποτέλεσμα είναι δύο συστημικές τράπεζες να είναι ουσιαστικά “ακέφαλες” για πολλούς μήνες, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας και καλεί κυβέρνηση και τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει, και τα οποία συντηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οφείλουν, να δώσουν, ταχύτατα, τη βέλτιστη λύση στη διοικητική εκκρεμότητα που παρατηρείται σε συστημικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Και να τεθούν οι βάσεις ώστε, μαζί με την αλλαγή πολιτικής, να επιστρέψουν καταθέσεις και να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”», καταλήγει.