Το Άγιο Όρος αρνήθηκε να υποδεχθεί με τιμές πρωθυπουργού τον "άθεο Τσίπρα" - Free Sunday
Το Άγιο Όρος αρνήθηκε να υποδεχθεί με τιμές πρωθυπουργού τον "άθεο Τσίπρα"
Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ,, τον Αύγουστο του 2014

Το Άγιο Όρος αρνήθηκε να υποδεχθεί με τιμές πρωθυπουργού τον "άθεο Τσίπρα"

Στην αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μονών του Αγίου Όρους να δεχτούν τον Αλέξη Τσίπρα, με τις τιμές που προβλέπει το τελετουργικό της Ιεράς Κοινότητας, σε πρωθυπουργούς, επειδή έχει δηλώσει άθεος, οφείλεται η ματαίωση της επίσκεψης του στον Αθω.

H επίσημη ανακοίνωση απο το Μαξίμου απέδιδε την ματαίωση της επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, ο κ.Τσίπρας θα είχε σειρά επαφών με την ηγεσία των αγιορειτών, θα επισκέπτονταν μοναστήρια και θα συναντούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο βεβαρυμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Όμως η ανακοίνωση πρόλαβε για λίγες ώρες την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας, να μην υποδεχθεί επισήμως, αποδίδοντας του τις τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό, τον πρωθυπουργό της χώρας, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να ταξιδέψει στον Αθω, αλλά ως ιδιώτης προσκυνητής!

Σύμφωνα με την απόφαση η οποία ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη 15 από τα 20 μοναστήρια, ανάμεσα στα οποία, και το Ρωσικό, το Βουλγαρικό και το Σερβικό, δεν μπορεί το Αγιον Ορος να αποδώσει τιμές σε έναν πρωθυπουργό που «έχει δηλώσει άθεος», και εφαρμόζει πολιτικές που πλήττουν την Ορθοδοξία.

Η απόφαση προκαλεί έκπληξη γιατί τον Αύγουστο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είχε γίνει πολύ θετικά δεκτός στις Καρυές αν και χωρίς τις τιμές που αποδίδονται στους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς κρατών, διότι δεν είχε τέτοια ιδιότητα.

Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε ζητήσει  την «ευλογία» των μοναχών και παρέμεινε επί δεκαπέντε λεπτά μόνος του για να διαλογιστεί με το «Αξιον Εστί», την εικόνα της Παναγίας, προστάτιδας του Αγίου Ορους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελικά ματαιώθηκε και η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου ο οποίος επρόκειτο να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα στη Μονή Παντοκράτορος.

Εκκλησιαστικές πηγές, τις οποίες επικαλείται σήμερα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, χαρακτήρισαν «αγία απρέπεια», την άρνηση της υποδοχής,ανεξαρτήτως πολιτικών προσεγγίσεων ή ενδεχόμενων επικοινωνιακών κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.