Ομπάμα: Η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις - Free Sunday
Ομπάμα: Η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Ομπάμα: Η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Ομπάμα: Η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Το δικό του «όραμα για τη δημοκρατία», παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», κάνοντας εκτενή αναφορά στην ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων και σύντομο απολογισμό της θητείας του. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας χαιρετισμό στα ελληνικά ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για όσα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. «Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας…, είπε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας στίχους από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της κυβέρνησης για απομείωση του χρέους αναφέροντας χαρακτηριστικά: Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος».

«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα. Καθ’όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.

«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες».

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ».

«Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να ευημερήσουν. «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε» είπε, τονίζοντας ότι η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα έρθει από τους νέους ανθρώπους.

«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στο προσφυγικό και εξήρε για ακόμη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα».

Αναφερόμενος στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε ότι αυτό το μονοπάτι μπορεί και πρέπει να καλυτερεύσει.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit».

Και συνέχισε: «Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες». Τόνισε ακόμη ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».

«Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες.. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, Ντόλαντ Τραμπ, είπε ότι τους χωρίζουν «πολλές και μεγάλες διαφορές». «Έχουμε άλλες απόψεις, αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για την ομαλότερη μετάβαση».

Κάνοντας έναν απολογισμό των οκτώ χρόνων της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε ότι ανέλαβε καθήκοντα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μεγάλη ύφεση. Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς».

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι πλούσιοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους, οι μισθοί αυξήθηκαν και η ανισότητα κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. «Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη άνεργοι και φτωχοί, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόσαμε δείχνουν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε.

Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν την ελπίδα, δεν θα στραφούν σε σκοτεινότερες δυνάμεις της κοινωνίας».

Αφού ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους Έλληνες για τη φιλοξενία, ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Στην Ακρόπολη και στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σήμερα ο Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη στις 11 το πρωί και ξεναγήθηκε τόσο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης όσο και στο μουσείο της Ακρόπολης. Η επίσκεψη ήταν ιδιωτική, καθώς είχε πάντοτε το όνειρο να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο, χωρίς την παρουσία κανενός άλλου με τους άνδρες ασφαλείας να βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έμεινε στην Ακρόπολη μισή ώρα, ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Η ξενάγηση έγινε στα αγγλικά. Η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών άλλωστε έχει φοιτήσει και σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ομπάμα άκουγε προσεκτικά και έκανε και κάποιες ερωτήσεις. Σύμφωνα με το Έθνος η πρώτη ήταν αν η κ. Μπάνου είναι πανεπιστημιακός. Όταν του εξήγησε ότι είναι από το υπουργείο Πολιτισμού, εκείνος ζήτησε να πληροφορηθεί για το διοικητικό σύστημα στην Ακρόπολη και στις εφορείες αρχαιοτήτων. Ρώτησε επίσης πώς χρηματοδοτήθηκαν τα έργα κατά την αρχαιότητα.  Ηταν ενημερωμένος και για την επέμβαση του λόρδου Ελγιν ιδίως στον Παρθενώνα, και το  συζήτησε με την έφορο αρχαιοτήτων. Ωστόσο, εκείνη δεν αποκάλυψε ποια ήταν η άποψή του.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή. Τον Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η γγ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.