Ο Τσακαλώτος θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επαινεί τον Ντάισελμπλουμ - Free Sunday
Ο Τσακαλώτος θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επαινεί τον Ντάισελμπλουμ

Ο Τσακαλώτος θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επαινεί τον Ντάισελμπλουμ

Να ξεκαθαρίσει την θέση του ΔΝΤ “εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις”, θα ζητησει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος απο την διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Μιλώντας στο George Washington University στην Ουάσινγκτον, ο κ.Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ, όποιο ρόλο και αν αυτό επιλέξει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Μπορούμε να δουλέψουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του προγράμματος, μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ εκτός του προγράμματος, αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι να εργαστούμε με έναν οργανισμό που είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», ειπε ο κ.Τσακαλώτος.

«Η θέση μας είναι πολύ απλή και την έχω πει πολλές φορές δημοσίως», προσέθεσε, θεωρώντας ότι έχει ξεχαστεί η άποψη της κυβέρνησης για την ανάγκη να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Και σαν μην έφτανε αυτό, ο κ.Τσακαλώτος είχε επαίνους και ευχαριστίες για τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβλανοντας και τον κ.Νταϊσεμπλουμ.

«Έχουμε στηριχθεί πολύ από τους Ευρωπαίους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Ήταν πολύ ξεκάθαροι σε αυτό και πιστεύω πως όλοι εργάζονται για αυτό».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό πρωταρχικός στόχος παραμένει μια καθαρή έξοδος στις αγορές, η οποία προϋποθέτει να κλείσει η συζήτηση για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο.

«Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά για το ρόλο του Ταμείου. Και νομίζω πως πρέπει να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Είναι πολύ καιρός. Νομίζουμε πως πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια. Και αυτό θα θέσω στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συζήτηση μας το Σάββατο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την Τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις τρεις σημαντικές συζητήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την καθαρή έξοδο στις αγορές.