Θρίλερ στη Βουλή με την ταυτότητα φύλου - Free Sunday
Θρίλερ στη Βουλή με την ταυτότητα φύλου

Θρίλερ στη Βουλή με την ταυτότητα φύλου

Με αγκαλιές και δάκρυα ανακούφισης από το κοινό που βρισκόταν στους εξώστες της αίθουσας της Βουλής έγινε δεκτή η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το επίμαχο νομοσχέδιο περί νομικής καταχώρισης της ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί ένα διήμερο έντονης συζήτησης, διεργασιών και παρασκηνίου στη Βουλή και στο εσωτερικό των κομμάτων με επίκεντρο το «καυτό» άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει σε άτομα 15 ετών και άνω να μπορούν να καθορίσουν τα ίδια τη νομική υπόσταση του φύλου τους.

Τελικά μετά από μια ψηφοφορία-θρίλερ, επί 285 παρόντων βουλευτών οι 148 ψήφισαν «ναι», το επίμαχο άρθρο πέρασε από τη Βουλή και αυτό που μένει, για άλλη μια φορά, είναι, δυστυχώς, η αδυναμία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να διεξαγάγουν μια... κανονική συζήτηση για θέματα που η Ευρώπη (στην οποία θέλουμε να ανήκουμε) σε μεγάλο βαθμό έχει επιλύσει προ πολλού.

«Να αποσυρθεί»

Της συζήτησης στη Βουλή είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ζητούσε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, υποστηρίζοντας ότι «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου», ενώ και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποστήριξε ότι «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».
Σημειώνεται ότι αντιρρήσεις σχετικά με το άρθρο 3 του επίμαχου νομοσχεδίου, δηλαδή με τη δυνατότητα ατόμων 15 ετών να ορίζουν νομικά το φύλο τους, εξέφρασαν και παιδοψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι: η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή υπογράμμισε ότι «θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση».

Αδάμ, Εύα, εθνικισμός και... εξωγήινοι

Με το κλίμα ήδη να έχει ενταθεί επικίνδυνα, η συζήτηση στη Βουλή, όπως είναι φυσικό, εξετράπη προς ατραπούς που δεν περιποιούν τιμήν στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Με πρώτη και καλύτερη τη Χρυσή Αυγή, βουλευτές της οποίας για άλλη μια φορά ευτέλισαν κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων αλλά την ίδια στιγμή... περιορίζει τα δικά τους δικαιώματα, να εκφράζουν τις εθνικιστικές (σ.σ.: φασιστικές, ρατσιστικές) απόψεις. Από κει και πέρα, στη συζήτηση κάποιοι βουλευτές αντίθετοι προς το νομοσχέδιο, αλλά και προς την ιδέα του καθορισμού φύλου με νόμο, αναφέρθηκαν στην... Παλαιά Διαθήκη και στον Αδάμ και την Εύα, θέλοντας να μιλήσουν περί θείου κανόνα.

Η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο όταν τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το πρόχειρο και προβληματικό και καταθέτοντας δικό του πλαίσιο σχετικά με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, οπότε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να δείξει τα κενά που κατά τη ΝΔ το νομοσχέδιο περιέχει, ανέφερε προσωπικό του παράδειγμα στο οποίο ένας έφηβος θέλησε να αλλάξει το φύλο του επειδή του το είπαν... εξωγήινοι στον Υμηττό.

Η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα [...] είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μια κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής, ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής».

Οριακά πέρασε το άρθρο 3

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από 171 βουλευτές, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, το άρθρο 3 πέρασε οριακά, καθώς πήρε 148 «ναι». Για την ακρίβεια, υπερψηφίστηκε από 140 βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της βουλευτού Γεωργίας Γεννιά που το καταψήφισε και των κ.κ. Μπόλαρη και Μιχελογιαννάκη που ήταν απόντες, τους έξι βουλευτές του Ποταμιού (μάλιστα ο Γιώργος Μαυρωτάς σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία ανέφερε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στο κόμμα να καταψηφίσει για να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης), τον υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι, ο οποίος πήγε κόντρα στη γραμμή του κόμματός του για «όχι», και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, που κι αυτός «έσπασε» τη γραμμή του κόμματος.

Σημειώνεται ότι η κ. Γεννιά και οι κ.κ. Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης κλήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για «συζήτηση» σχετικά με τη στάση τους στην ψηφοφορία, με την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγκου να αναφέρεται ειδικά στην κ. Γεννιά, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει η ίδια η βουλευτής να εξηγήσει γιατί το έκανε, γιατί γνωρίζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες είναι οι συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος και σε τι αναφέρεται η τελευταία απόφαση της Κ.Ε., όπου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όλοι γνωρίζουν σε ποιο κόμμα βρίσκονται και ποιες είναι οι θέσεις του».

Το «παράδειγμα» του Ιράν

Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι το ζήτημα της νομικής υπόστασης της ταυτότητας φύλου έχει λυθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, χώρες όπως η Ισπανία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ελβετία και άλλες έχουν υιοθετήσει διαδικασία αλλαγής νομικής καταχώρισης φύλου χωρίς προαπαιτούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή στείρωση, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες του δυτικού κόσμου η διαδικασία αυτή προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «θεοκρατικό» Ιράν η αλλαγή ταυτότητας φύλου επιτρέπεται κανονικά, αλλά προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση από τη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου έφερε κι άλλες παρενέργειες, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για χυδαίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» την επομένη της ψηφοφορίας, το οποίο είχε ως τίτλο «Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα από 148 “ανώμαλους” – ΒΟΥΛΗ-ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ “ΑΔΕΛΦΗ”». Ο κ. Κοντονής ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ελέγξει αν το πρωτοσέλιδο παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο και να κινηθεί αναλόγως.