Η κυβέρνηση διαψεύδει την Die Welt για τους πρόσφυγες αλλά δεν δίνει ακριβείς αριθμούς - Free Sunday
Η κυβέρνηση διαψεύδει την Die Welt για τους πρόσφυγες αλλά δεν δίνει ακριβείς αριθμούς

Η κυβέρνηση διαψεύδει την Die Welt για τους πρόσφυγες αλλά δεν δίνει ακριβείς αριθμούς

Σε περίπου 55-60.000 υπολόγισε τους προσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί η Ελλάδα, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, προσπαθώντας να αντικρούσει το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορα της και δίνει ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενεί.

«Πρέπει όλα τα βλέπουμε υπό το φως των fake news. Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η Welt. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει» είπε ο κ. Μπαλάφας στον ΣΚΑΙ, ενώ σε ότι αφορά στα νησιά, έκανε λόγο για 12-14.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία:
«Δεν είναι εύκολο να πεις ότι καθαρίσαμε με το προσφυγικό μέσα στο επόμενο δίμηνο, εξάμηνο, έτος. Τι να κάνουμε, να πείσουμε τον Ερντογάν να ελέγξει την κατάσταση;» είπε και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των ροών το τελευταίο δίμηνο - κυρίως σε Σάμο και Λέσβο.

Το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια συνολικά 1.877 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα στη Λέσβο περιμένοντας να συζητηθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει ζουν 6.807 άτομα, στη Χίο 1.867 και στη Σάμο 3.075.

Τέλος στο διάστημα από 1 έως 13 Οκτωβρίου, από την Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ανακοινωθεί επίσημα ο εντοπισμός 25 περιστατικών με βάρκες στις οποίες επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και κινούντο προς τα ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές 907 άτομα.