Απο τον Τουσκ στον Γιούνκερ πάει η κυβέρνηση - Free Sunday
Απο τον Τουσκ στον Γιούνκερ πάει η κυβέρνηση

Απο τον Τουσκ στον Γιούνκερ πάει η κυβέρνηση

Στη σημερινή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επικεντρώνεται η προσπάθεια για μία συμβιβαστική επίλυση της τελευταίας στιγμής σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή των συζητήσεων αναφορικά με την αξιολόγηση.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για συγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής έχει απορριφθεί, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσδιορίζει το ενδεχόμενο συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα το νωρίτερο.

Η εμπλοκή αφορά στα προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο μη επίτευξης των στόχων για το 2018 που η Αθήνα αρνείται.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αδυναμία να περάσουν τα μέτρα από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ χθες εξέφρασε ευθέως την ανησυχία της Ευρώπης για το ενδεχόμενο νέας αβεβαιότητας στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση τονίζει την αντίθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του ΔΝΤ για την θέσπιση προληπτικών μέτρων, για την αντισυνταγματικότητα της οποίας δεν έχει πεισθεί η ηγεσία του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες, ο κ. Γιούνκερ παίρνει πρωτοβουλίες για σύγκληση του Eurogroup, στο οποίο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα εφεδρικά μέτρα.

Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν απο την Αθήνα οι εκπροσωποι των δανειστών, επιβεβαιώνοντας και τυπικά την ατυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης.