Η κινέζικη απαγόρευση λύγισε το Facebook - Free Sunday
Η κινέζικη απαγόρευση λύγισε το Facebook

Η κινέζικη απαγόρευση λύγισε το Facebook

Μηχανισμό λογοκρισίας που θα μπορούσε να πείσει την Κίνα να επιτρέψει ξανά την χρήση του στο εσωτερικό της μετά από επτά χρόνια απαγόρευσης, έχει δημιουργήσει το Facebook, όπως γράφει η εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται υπαλληλους του μεγαλύτερου παγκοσμίως δικτύου κοινωνικής δικτύωσης.

Το λογισμικό έχει γίνει με την υποστήριξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων στις ειδησεογραφικές ροές συγκεκριμένων γεωγραφικών.

Μετά τη συνάντηση που είχε τον προηγούμενο Μάρτιο με τον Ζούκερμπεργκ, ο επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας προπαγάνδας, Λίου Γιουνσάν, είχε εκφράσει την ελπιδα του ότι το Facebook θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των διαδικτυακών εταιρειών της Κίνας και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόησή τους.

«Έχουμε από παλιά πει ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα, και ξοδεύουμε χρόνο για να καταλάβουμε και να μάθουμε καλύτερα τη χώρα αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα την προσεγγίσουμε. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε να βοηθήσουμε κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές να επεκταθούν σε νέες αγορές εκτός Κίνας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαφημίσεών μας», είπε η εκπρόσωπος του Facebook, Αριέλ Αρία, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της στο πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα απαγόρευσε την πρόσβαση στο Facebook, το 2009 σε μια προσπάθεια να διακόψει την ροή πληροφοριών για τα επεισόδια με την μειονότητα των Ουιγούρων στην πόλη Ορούμκι, στη 
βορειοδυτική Κίνα, στα οποία σκοτώθηκαν 140 άτομα.