Εσωκομματική μάχη για τον πολιτικό έλεγχο του "μερίσματος" στον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Εσωκομματική μάχη για τον πολιτικό έλεγχο του "μερίσματος" στον ΣΥΡΙΖΑ

Εσωκομματική μάχη για τον πολιτικό έλεγχο του "μερίσματος" στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται η διανομή του πλεονάσματος καθώς τα σενάρια των κομματικών κέντρων προκαλούν την ενόχληση των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών βάζουν σαφή όρια καθώς αρνούνται να συναινέσουν σε διανομή σε άλλους πλην τριών συγκεκριμένων κατηγοριών:

  • πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου,

  • οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (και όχι γενικώς σε συνταξιούχους όπως πέρυσι) και

  • δημιουργία ενός αποθέματος («μαξιλαράκι») προς διασφάλιση των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων όταν θα βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές χωρίς Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, τις οποίες επικαλείται το protothema.gr, η διανομή δεν θα γίνει πριν συμφωνηθεί τόσο το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 όσο και το ποσοστό του το οποίο θα διανεμηθεί.

Στην Αθήνα, στελέχη του Υπ.Οικονομικών εξέφραζαν ενόχληση για τα σενάρια τα οποία διακινούνται κυρίως απο κομματικά στελέχη πριν καν φύγουν οι εκπρόσωποι από την Αθήνα.
Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αποφύγεις τις μονομερείς αποφάσεις, όπως είχε διαβεβαιώσει πέρυσι ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλιο 800 εκατ. ευρώ για «δράσεις κοινωνικής προστασίας και στήριξης της Ανάπτυξης».