Τελευταία στα Βαλκάνια στη διευκόλυνση του επιχειρείν η Ελλάδα - Free Sunday
Τελευταία στα Βαλκάνια στη διευκόλυνση του επιχειρείν η Ελλάδα

Τελευταία στα Βαλκάνια στη διευκόλυνση του επιχειρείν η Ελλάδα

Υποχώρηση έξι θέσεων σε ότι αφορά στην διευκόλυνση του επιχειρείν (Ease of Doing Business 2018) σημείωσε η Ελλάδα στην εφετινή έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για 190 χωρες.

Στην έκθεση η Ελλάδα καταλαμβάνει την 67η θέση από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση και είναι πίσω από χώρες, όπως όλες τις βαλκανικές χώρες καθώς η Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση, η Τουρκία στην 60η, η Κύπρος στην 53η, η Βουλγαρία στην 50η θέση, η Ιταλία στην 46η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η, η Πορτογαλία στην 29η θέση και η Ισπανία στην 28η θέση ενώ στην κορυφή των χωρών της περιοχής είναι η ΠΓΔΜ, αν και έπεσε στην 11η θέση από την 10η που ήταν πέρσι.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%.

Η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Χιλή αποτελούν τις τρεις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.

Στα επιμέρους στοιχεία η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

- Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
- Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
- Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
- Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση
- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
- Πληρωμή φόρων: 65η θέση
- Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
-Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση
- Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση