Η ψυχή και η συνείδηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή πάνε λιμάνι - Free Sunday
Η ψυχή και η συνείδηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή πάνε λιμάνι

Η ψυχή και η συνείδηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή πάνε λιμάνι

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, το λέω από την ψυχή και από τη συνείδησή μου»
(Π. Κουρουμπλής, υπ.Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 26 Νοεμβρίου 2016)

Αυτό είπε ο κ.Κουρουμπλής, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση και του εργαζόμενους. Ήταν η κατάληξη μιας δήλωσης, στην οποία είχε παρουσιάσει τι είναι αυτό που λέει «από την ψυχή και τη συνείδησή του» για το λιμάνι: 

1. Οι χώροι του προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της πόλης και του Δήμου. 
2. Η κυβέρνηση διεκδικεί στα κείμενα της σύμβασης παραχώρησης, ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, ο οργανισμός και οι εργαζόμενοι να έχουν το καθεστώς που ισχύει στον ΟΛΠ 
3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
4. Σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και με την Εγνατία Οδό
5. Επέκταση του 6ου Προβλήτα


Μία χαρά είναι η δήλωση του κ.Κουρουμπλή. Το ζήτημα είναι ότι ο υπουργός δεν αποφασίζει για το λιμάνι, εφόσον το λιμάνι είναι προς πώληση. Ή καλύτερα, αποφασίζει για το λιμάνι τόσο, όσο αποφάσιζε ο κ.Δρίτσας για το λιμάνι του Πειραιά.

Βεβαίως οι υποσχέσεις του έχουν ορισμένα «κενά»:
1. ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ: Ο κ.Κουρουμπλής μιλά για χρήση προς όφελος του δήμου, που δεν ταυτίζεται με ό,τι έχει πει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δηλαδή ότι κ.Φλαμπουράρης του είπε ότι θα γίνει παραχώρηση στον δήμο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης. Άλλωστε δεν διαπραγματεύεται ο ίδιος ο κ.Κουρουμπλής την πώληση.
2. ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: Δεν είναι βέβαιο ότι η διεκδίκηση θα είναι επιτυχής. Άλλωστε δεν διαπραγματεύεται ο ίδιος τη σύμβαση.
3. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Είναι θέμα γενικότερης κυβερνητικής διαχείρισης, που προφανώς εξαρτάται από τη βούληση του αγοραστή. Κι επειδή η διαδικασία προσλήψεων -ειδικά μόνιμου προσωπικού- είναι μακρά, αν ο κ.Κουρουμπλής δεν υπονοεί ότι η πώληση του λιμανιού θα πάρει χρόνια, δε θα είναι και θέμα της κυβέρνησης. Άλλωστε δεν αποφασίζει ο ίδιος για τις προσλήψεις.
4. ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Η σύνδεση του λιμανιού με την ΕΓΝΑΤΙΑ και τη σιδηροδρομική γραμμή, μπορεί να γίνει και αύριο. Αρκεί η κυβέρνηση να βρει λεφτά. Που αν υπήρχαν, θα είχε προκηρυχθεί και το έργο. Άλλωστε δεν αποφασίζει ο ίδιος για τις επενδύσεις.
5. ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ: Δεν υπάρχει κανένας υπουργός ναυτιλίας τα τελευταία 25 χρόνια, που να μην έχει δεσμευτεί για την επέκταση του 6ου προβλήτα. Αν είχε υλοποιηθεί η δέσμευση, δε θα έμπαινε στον κόπο ο κ.Κουρουμπλής να την επαναλάβει. Άλλωστε δεν αποφασίζει εκείνος για την επέκταση.

Πρακτικώς, δηλαδή, ο κ.Κουρουμπλής, ήλθε και υποσχέθηκε ανέξοδα διάφορα πράγματα, κανένα από τα οποία δεν περνά από το χέρι του.
Το μόνο από όλα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, που μετά βεβαιότητος περνά από το χέρι του, είναι η επισκευή των σκαφών του λιμενικού, χωρίς την οποία δε μπορεί να δουλέψει το λιμενικό.
Του έθεσε το θέμα ο Κεντρικός Λιμενάρχης, Πλοίαρχος Νικόλαος Κλιάκας, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου του Υπουργείου: 
«Ιδιαίτερη συνάντηση είχε σήμερα ο Υ.ΝΑ.Ν.Π., Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την ηγεσία και με στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τον Κεντρικό Λιμενάρχη, Πλοίαρχο Νικόλαο Κλιάκα. Συζητήθηκε μία σειρά θεμάτων, όπως οι επισκευές πλοίων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν».

Πρακτικά ο κ.Κουρουμπλής στη Θεσσαλονίκη υποσχέθηκε ό,τι μπορούσε να υποσχεθεί, σε όποιον μπορούσε να υποσχεθεί. 
Απλώς για το θέμα, που αποφασίζει ο ίδιος, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, ενώ για όλα τα υπόλοιπα, που αποφασίζουν άλλοι, έκανε τον καλό και ήταν πρόθυμος να βοηθήσει.

Αυτός είναι ο συνήθης κανόνας στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Οι "άλλοι" είναι οι εξαιρέσεις! Το ότι το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει περιπολίες γιατί δεν έχει πλοία, είναι λεπτομέρεια.

Με τις υγείες μας!!