Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με Σαουδική Αραβία και F-16 ζητά η ΝΔ - Free Sunday
Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με Σαουδική Αραβία και F-16 ζητά η ΝΔ

Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με Σαουδική Αραβία και F-16 ζητά η ΝΔ

Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά εξηγήσεις για τη συμφωνία πώλησης εξοπλισμου στη Σαουδική Αραβία, κατέθεσε O τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι στις 17 Ιουνίου ήρθε μία συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να πωληθούν βόμβες και βλήματα στη Σαουδική Αραβία ενώ δύο μήνες αργότερα στις 29 Αυγούστου το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας διευκρίνισε πως η όποια συμφωνία θα γίνει απευθείας με το υπουργείο και χωρίς μεσάζοντα.

Ο τομεάρχης της ΝΔ, κατηγόρησε τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο ότι κάλεσε τον αρμόδιο ταξίαρχο της επιτροπής προμηθειών που έχει ορίσει ο ίδιος στο υπουργείο και τον «ξετινάζει», κατηγορώντας τον ότι ανήκει σε κύκλωμα που θέλει να χαλάσει τη συμφωνία.

«Άρα, το ερώτημά μας είναι ποιος είναι αυτός ο μεσάζοντας, ο πληρεξούσιος, ο εκπρόσωπος; Να τον ονοματίσει. Δεύτερον, ισχύει η συμφωνία του Ιουνίου ή έχει τιναχτεί στον αέρα;» διερωτάται ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Δεν υπάρχει μεσάζοντας αλλά επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε το Υπουργείο Άμυνας σε απάντηση του.

«Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια. Θυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Θεοδωράκη ότι ενέκριναν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Στη συνέντευξη του ο κ.Κικίλιας κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στη βουλή και για τη συμφωνία για τα F16. 

«Εγώ είμαι θεσμικός. Το υπουργείο αυτό δεν επιτρέπει "ταρζανιές". Αξιοπιστία, σοβαρότητα και απαντήσεις. Έτσι θα λειτουργήσουμε. Ποια συμφωνία ισχύει; Του Ιουνίου ή του Αυγούστου; Και ποιος είναι ο μεσάζοντας;» είπε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόσο για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, όσο και για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία και πρέπει να προχωρήσει. Οφείλει να έρθει όμως ο ίδιος να εξηγήσει στην επιτροπή. Μετά θα έρθουμε να τοποθετηθούμε με τον τρόπο που προασπίζει κανείς το δημόσιο συμφέρον στη χώρα, ποιες θέσεις εργασίας, πώς θα λειτουργήσουν οι αμυντικές βιομηχανίες» είπε ο ο κ. Κικίλιας ο οποίος κάλεσε τον κ. Καμμένο να απαντήσει και στις καταγγελίες ξένου δημοσιογράφου ότι λειτούργησε ως μεσάζοντας και εν κρυπτώ έτσι ώστε εν μέσω αμερικανικών εκλογών να συναντηθεί ο George Papadopoulos με τον κ. Πούτιν.