«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο» - Free Sunday
«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο»

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο»

Την μαρτυρία του αστυνομικού φρουρού των γραφείων του ΠΑΣΟΚ την ώρα που έγινε η επίθεση με το καλάσνικοφ χθες, καταγράφει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο. Φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα. Ήταν ψηλός περίπου 1.85 ύψος. Μέχρι να καταλάβω τι συνέβαινε άκουσα τους πυροβολισμούς και έπεσα κάτω στο πεζοδρόμιο για να προφυλαχθώ. Όταν σηκώθηκα είδα το σκάψιμο της βολίδας πάνω στην κολώνα που στεκόμουν στο ύψος του κεφαλιού μου. Σώθηκα από θαύμα», είπε στους συναδέλφους του ο αστυνομικός σύμφωνα με τον οποίο η σφαίρα πέρασε δίπλα από το αυτί του.

Σύμφωνα με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε χθες το βράδυ στην τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του αστυνομικού της διμοιρίας των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη είναι το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί και το 2014 στο κτίριο του ΠΑΣΟΚ και στην Πρεσβεία του Μεξικού αλλά και το 2017 σε επίθεση σε βάρος διμοιρίας στη Χαριλάου Τρικούπη

Πρόκειται για το όπλο- ταυτότητα της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα.

Η επίθεση

Η επίθεση καταγράφηκε στις 19.45 χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες έφθασαν στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ανδρέα Μεταξά, χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα. Ο συνεπιβάτης κατέβηκε και από απόσταση περίπου 40 μέτρων πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού «παρατηρητή», που στεκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, όπως συνηθίζεται, για να ενημερώνει τους συναδέλφους του σε ενδεχόμενη επίθεση κουκουλοφόρων. Μετά τους πυροβολισμούς ο δράστης επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα κινούμενοι από την οδό Βαλτετσίου. Η χρονική διάρκεια της επίθεσης δεν φαίνεται να ξεπέρασε τα 90 δευτερόλεπτα.

Οι επιθέσεις στην Χαριλάου Τρικούπη

2 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» αποφασίζει να χτυπήσει με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ που βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης.

31 Μαρτίου 1999: Επίθεση με ρουκέτα της «17 Νοέμβρη». Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο των γραφείων και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε σταθερό αντικείμενο και να εκραγεί.

25 Μαΐου 2014: Η «Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα» πυροβολεί δύο φορές με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

10 Ιανουαρίου 2017: Η ίδια οργάνωση πυροβολεί και πάλι με καλάσνικοφ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.