Μετά το BREXIT, το Λονδίνο προσπαθεί να ξαναφορέσει τα αυτοκρατορικά ρούχα - Free Sunday
Μετά το BREXIT, το Λονδίνο προσπαθεί να ξαναφορέσει τα αυτοκρατορικά ρούχα

Μετά το BREXIT, το Λονδίνο προσπαθεί να ξαναφορέσει τα αυτοκρατορικά ρούχα

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για λύση στο κυπριακό, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον μετά από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.

"Είμαστε εδώ για υποστήριξη και για να φανούμε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε", είπε ο κ.Τζόνσον ο οποίος προσέθεσε ότι η αφοσίωση της Βρετανίας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή και τώρα και στο μέλλον.

"Μπορεί να εγκαταλείπουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και η αφοσίωσή μας στην Κύπρο παραμένει πολύ ισχυρή. Είμαστε εδώ για την Κύπρο και τώρα και στο μέλλον" είπε και χαρακτήρισε «πολύ καλή συνάντηση» τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον οποίο συνεχάρη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για «την ηγεσία που έχει επιδείξει στο Κυπριακό».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο κ. Τζόνσον είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου.

"Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή" τόνισε και κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι πως "η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία".

Ο κ.Τζόνσον διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο και πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, "πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο".

Αναφορικά με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, είπε πως συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση σχεδόν του μισού του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. "Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει" σημείωσε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Τζόνσον, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού διαμορφώνεται μια τάση για συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση πως δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια λύση του Κυπριακού αν δεν το ζητήσουν και τα δύο μέρη στην Κύπρο. «Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης και της θέσης της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.