Οξύτατες αντιδράσεις στην άδεια στον Κουφοντίνα - Free Sunday
Οξύτατες αντιδράσεις στην άδεια στον Κουφοντίνα
Ο Δ,.Κουφοντίνας στην απολογία του στο Εφετείο, το 2007

Οξύτατες αντιδράσεις στην άδεια στον Κουφοντίνα

Οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η διήμερη άδεια από τις φυλακές που το Δικαστικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού ενέκρινε να χορηγηθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος έχει καταδικαστεί σε έντεκα φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, που βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, ζήτησε διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής και το αίτημα του τέθηκε προς εξέταση από τους αρμοδίους (συμβούλιο) στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός.

Αδιανόητη χαρακτήρισε την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος σε δήλωση του αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι είναι αδιανόητο το πρώτο πιστόλι της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος και κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της 17Ν ζήτησε να βγει για μερικές ημέρες με άδεια. Τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχαν ξεκινήσει να καταθέτουν σχετικά αιτήματα, από το έτος που επιτρεπόταν, δίχως όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει συμβούλιο που θα ενέκρινε μία άδεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, για τα ισόβια ορίζονται τα 8 χρόνια ως μέγιστο όριο κράτησης για τη θεμελίωση του δικαιώματος άδειας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των απορριπτικών διατάξεων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο παρελθόν είχε κριθεί είτε ύποπτος φυγής είτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Πριν περίπου δύο χρόνια δε, η επιτροπή αδειών απέρριψε ακόμα μία αίτησή του, υποστηρίζοντας ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας», διότι «στο πρόσφατο παρελθόν είχε δημοσιοποιήσει με αναρτήσεις στο διαδίκτυο απόψεις υποστηρικτικές της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με μέλη των οποίων μάλιστα συγχρωτίζεται εκεί όπου κρατείται και όπου τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις».