Αξιολόγηση δεν γίνεται χωρίς το ΔΝΤ - Free Sunday
Αξιολόγηση δεν γίνεται χωρίς το ΔΝΤ

Αξιολόγηση δεν γίνεται χωρίς το ΔΝΤ

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στην αξιολόγηση, οι οποίες θα ικανοποιούν και το ΔΝΤ, έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), όλοι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην προηγούμενη αξιολόγηση, το Ταμείο δεν προσυπέγραψε την τεχνική συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, διατηρώντας επιφυλάξεις για πτυχές του μνημονίου.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει μέτρα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Τούτων δοθέντων, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί και άλλο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι δεν αποδέχεται νέα μέτρα μετά το 2018.

Πάντως, τη Δευτέρα, ο ESM θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal οδηγούν σε ελάφρυνση κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014, στο 6,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ