H ώρα της αλήθειας για την κεντροαριστερά - Free Sunday
H ώρα της αλήθειας για την κεντροαριστερά

H ώρα της αλήθειας για την κεντροαριστερά

Στις κάλπες προσέρχονται αυτή την Κυριακή οι ψηφοφόροι για την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Κλειδί για την επιτυχία της διαδικασίας θεωρείται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ οι όποιες εκτιμήσεις για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου την Κυριακή 19 Νοεμβρίου χαρακτηρίζονται επισφαλείς.

Συμμετοχή, ο καθοριστικός παράγοντας

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως είπε, εάν τελικά προσέλθουν λιγότεροι από 100.000 θα πρόκειται για αποτυχία, ενώ, αντιθέτως, η επιτυχία θα είναι μεγάλη εάν ο αριθμός ξεπεράσει τους 200.000. Μάλιστα και οι ίδιοι οι υποψήφιοι θέτουν ως κατώτατο όριο τους 100.000. Πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι είχαν γίνει 5.300 προεγγραφές, με τα 2/3 να είναι μέλη και το 1/3 φίλοι.
Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία για διακίνηση σταυρωμένων ψηφοδελτίων από συγκεκριμένους υποψηφίους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Αλιβιζάτος, «αρκετοί υποψήφιοι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα εκτυπώνουν (με δική τους προφανώς δαπάνη) μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «με ομόφωνη απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίασή της η επιτροπή, διατήρησε το δικαίωμα να εκτυπώσει μόνον η ίδια ψηφοδέλτια για τους δύο γύρους της εκλογής. Και τούτο όχι μόνο για να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ψήφου αλλά, κυρίως, για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια».

Υπό τη σκιά της επίθεσης το debate

Οι σφαίρες που έριξαν άγνωστοι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη την περασμένη Δευτέρα αποτέλεσαν το πρώτο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του debate οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα. Όλοι τους ζήτησαν την απομάκρυνση Τόσκα από την κυβέρνηση, με τη Φώφη Γεννηματά να μιλά για δολοφονική ενέργεια και τον Νίκο Ανδρουλάκη για πλήγμα κατά της δημοκρατίας.
Πάντως και το δεύτερο debate κυμάνθηκε σε χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, τα οποία δεν ξεπέρασαν το 3,8%, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλιβιζάτος, έχει συμφωνηθεί να γίνει μία ακόμη τηλεμαχία, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Τα φαβορί

Την ίδια ώρα δημοσκοπήσεις και εταιρείες στοιχημάτων φαίνεται να «δείχνουν» Νίκο Ανδρουλάκη απέναντι από τη Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο. Μάλιστα, ενώ οι στοιχηματικές αποδόσεις για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται κοντά στο 1,5, για τον κ. Ανδρουλάκη διαμορφώνονται γύρω από το 3,25 για να εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, τρίτος στις αποδόσεις είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με απόδοση 6 και ακολουθεί ο Γιάννης Μανιάτης με απόδοση 11 (τα στοιχεία προέρχονται από τις 3 Νοεμβρίου).
H δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου δίνει προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και μάχη μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη για τη δεύτερη θέση.
Στην πρόθεση ψήφου η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 25% και ακολουθούν με ποσοστό 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 10,5% και ο Γιώργος Καμίνης με 9%.
Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της κεντροαριστεράς είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Πού και πώς θα ψηφίσετε

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη). Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης.
Συνολικά έχουν στηθεί 632 εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια και 11 σε χώρες του εξωτερικού. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ωστόσο, στις 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία θα λήξει στις 9 το βράδυ λόγω της διεξαγωγής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.
Με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δύο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρίζονται τα στοιχεία όλων όσοι θα ψηφίσουν και στη δεύτερη μόνο όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.
Με ευθύνη της επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δύο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτιστεί το μητρώο μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

Στ. Μάνος: Την Κυριακή θα πάω να ψηφίσω

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να ψηφίσει στις εκλογές της κεντροαριστεράς γνωστοποίησε μέσω των social media ο Στέφανος Μάνος. «Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσω στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου προοδευτικού φορέα. Απόδειξη λαού που ξυπνάει» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως έγραψε, τον κινητοποίησε το γεγονός πως «εννέα υποψήφιοι δέχτηκαν να “υπακούσουν” στους κανόνες που θέσπισε ανεξάρτητη αρχή υπό τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο. Από μόνο του αυτό είναι αξιοπρόσεκτο γεγονός. Ανταγωνιστές πολιτικοί, προσωπικότητες και κόμματα δέχτηκαν να υποταχθούν εκουσίως σε κανόνες που ορίστηκαν από μια αρχή που οι ίδιοι υποψήφιοι δημιούργησαν. Είναι ένα καλό ξεκίνημα».
Την ίδια ώρα με ένα κείμενο 12 σελίδων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Παύλος Γερουλάνος, δήλωνε παρών στις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι «κοινοί στόχοι των κομμάτων που έχουν ή διεκδικούν την εξουσία είναι η εκπλήρωση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, η προσέλκυση επενδύσεων κυρίως από το εξωτερικό και η έξοδος στις αγορές. Πλέον η μόνη τους διαφωνία έγκειται στο ποιος μπορεί να πετύχει τους στόχους αυτούς».