Σκάνδαλα, σκελετοί και υποχρεώσεις - Free Sunday
Σκάνδαλα, σκελετοί και υποχρεώσεις

Σκάνδαλα, σκελετοί και υποχρεώσεις

Πάει πολύς καιρός πλέον που τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος δεν είναι εξαίρεση αλλά τακτικός μηνιαίος κανόνας. Συνήθως είναι ένα-δύο τον μήνα.

  • Τον Ιούλιο ήρθαν στο προσκήνιο οι επαφές του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
  • Τον Αύγουστο ξεκίνησε η υπόθεση των σχέσεών του με τον George Papadopoulos.
  • Τον Σεπτέμβριο απασχόλησε η πρόταση για άρση της ασυλίας του αναφορικά με τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη.
  • Τον Οκτώβριο ήρθε η υπόθεση με το ταξίδι του στο Λονδίνο.
  • Τον Νοέμβριο απασχολεί η υπόθεση με τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Και όσο πιο πίσω πάει το μέτρημα, οι περιπτώσεις που η παρουσία Καμμένου στην κυβέρνηση δημιουργούσε προβλήματα είναι περίπου εξίσου συχνές.

Αυτού του τύπου τα προβλήματα προκάλεσαν δυσαρέσκειες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με σειρά βουλευτών να αισθάνονται άβολα στην υποχρέωση να στηρίξουν πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματος οι οποίες κάλυπταν πλήρως τον υπουργό Άμυνας. Αλλά και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μια σειρά βουλευτών του κόμματος φάνηκαν αμήχανοι μπροστά στην υποχρέωση να στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως αμφότερες οι ομάδες, θέλοντας και μη, υποτάχθηκαν στις πολιτικές επιλογές των ηγεσιών τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν ο Αλέξης επέλεξε τον «μπούλη»

Τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. «Από αύριο το πρωί, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα προχωρήσουμε σε μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Η ανάπτυξη θα έρθει. Κάναμε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση. Το χθες τελείωσε. Δεν θα καταφέρουν να μας κερδίσουν με τη διχόνοια. Θα ενωθούμε» είχε πει εκείνο το βράδυ ο Πάνος Καμμένος.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, όχι μόνο δεν έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια αλλά πρόσθεσαν κι ένα επιπλέον, η ανάπτυξη δεν έχει έρθει, ενώ ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι καθημερινή προτεραιότητα.

Παρ’ όλα αυτά, δυόμισι χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Καμμένος επανήλθε στο θέμα λέγοντας πεισματικά τα ίδια, σαν να βρισκόταν ακόμη η χώρα στην προεκλογική περίοδο του 2015: «Είμαστε μαζί για δύο θέματα, το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε καμία αναστολή να χτυπήσουμε τη διαφθορά της Μεταπολίτευσης, εμείς δεν έχουμε σκελετούς στα ντουλάπια μας, ούτε τα έχουμε αρπάξει από κανέναν ούτε έχουμε υποχρέωση σε κανέναν. Το δεύτερο, διότι αποφασίσαμε μαζί να βγάλουμε τη χώρα από τα δεινά των μνημονίων, από τα δεινά των δανειστών, με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα συνθλίψει τις πλατιές μάζες του ελληνικού λαού».

Σαν να μην κυβέρνησαν τον τόπο μία μέρα

Το βασικό όμως είναι ότι οι ντουλάπες τους έχουν γεμίσει σκελετούς. Είναι, ωστόσο, βέβαιοι ότι δεν έχουν υποχρεώσεις, όπως διαβεβαιώνουν την ελληνική κοινωνία; Οι υποχρεώσεις δείχνουν σαφείς και προς πολλούς. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι προφανώς πιο σοβαρές από τα μνημόνια, καθώς μνημόνια υπέγραψαν και οι ίδιοι, αλλά σε ορισμένες πολιτικές έμειναν απελπιστικά σταθεροί.

Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι δύο: οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Μπορεί μνημόνια να υπέγραψαν, η αντίθεσή τους όμως στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι αμετακίνητη. Ως πότε;

Η απάντηση που έδωσε ο Πάνος Καμμένος τον προηγούμενο Ιούλιο –όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη– ήταν απλή και συγκεκριμένη: «Μην ελπίζουν ότι θα βάλουν μεταξύ μας διαόλους-ζιζάνια να μας χωρίσουν, ούτε να δημιουργηθεί έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Έχουμε περάσει πολλές φουρτούνες μαζί, περάσαμε τα δύσκολα, δεν θα βρουν τώρα που είναι τα εύκολα, όσο και αν ψάξουν, λόγο για να χαλάσει αυτή η συνεργασία που είναι προς όφελος της πατρίδας μας».

Ορισμένοι εξέλαβαν την απάντηση ως προειδοποίηση, άλλοι ως απειλή. Είναι όμως βέβαιο ότι ο «μπούλης», όπως είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός τον κυβερνητικό του εταίρο μετά την πρώτη τους γνωριμία, είχε σοβαρά επιχειρήματα, που επέβαλαν τη διακοπή της συζήτησης η οποία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είχε ξεκινήσει για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου μετά την επόμενη εκλογική μάχη, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Από τις υποχρεώσεις στους σκελετούς

Την ίδια στιγμή οι σκελετοί πληθαίνουν διαρκώς. Μόνο τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν ορισμένοι ακόμη:

  • Η σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16. Ο κ. Καμμένος, απαντώντας μέσω Twitter στην Ντόρα Μπακογιάννη που είπε για την υπόθεση πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», έγραψε: «Αφού η Ντόρα βλέπει κάτι σάπιο στη διακρατική για τα F-16, σταματώ κάθε διαδικασία έως να καταθέσει στην επιτροπή με παρόντα τον πρέσβη των ΗΠΑ».
  • Η σύμβαση για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά δεν εκτελείται. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι συζητά με πληρεξούσιο της σαουδαραβικής πλευράς, τον οποίο όμως δείχνει να αγνοεί η σαουδαραβική κυβέρνηση. Κατά μια διαβολική σύμπτωση, ο «πληρεξούσιος» τυχαίνει να έχει εργοστάσιο στο Κιλκίς και προσωπική σχέση με τον κ. Ιβάν Σαββίδη.
  • Η υπόθεση των offshore της οικογένειας Καμμένου επανέρχεται με αφορμή τα Paradise Papers. Πάντως, ο νόμος 4396/2016 ορίζει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες.
  • O Αμερικανός εισαγγελέας που ερευνά το Russiagate του Τραμπ ενδέχεται να ζητήσει από τον κ. Καμμένο να καταθέσει για τις επαφές του με τον George Papadopoulos, τον οποίο έχει αποκηρύξει ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «αποδεδειγμένα ψεύτη», καθώς έχει ήδη παραδεχτεί ότι έχει πει ψέματα στο FBI. Η εκστρατεία του Τραμπ έδωσε στον εισαγγελέα όλο τον φάκελο με τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Papadopoulos.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να κρατήσει διαφορετική στάση στα συγκεκριμένα θέματα, δηλαδή να προσφέρει λιγότερη κάλυψη στον κ. Καμμένο, απ’ ό,τι τις προηγούμενες φορές. Άλλωστε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν πολύ έντιμη τη στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στην κυβέρνηση.

Και ολίγον από λάσπη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θητεία του κ. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε με ένα παιχνίδι υπονοουμένων και καταγγελιών για σκάνδαλα.

Στις αρχές Μαρτίου του 2015, ενώ δεν είχε κλείσει δύο μήνες στο υπουργείο, διέρρεε σε φιλικά μέσα ενημέρωσης ότι οι «οι μίζες έπεφταν “βροχή” και οι συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο διαφθοράς ξεπερνούν τις δέκα».

«Δύο φάκελοι έχουν ήδη μεταβιβαστεί αρμοδίως προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ άλλοι δεκατέσσερις θα σταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα» ενημέρωνε ο κ. Καμμένος. Δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχουμε πληροφορηθεί τη δικαστική τύχη των συμβάσεων που είχαν «ξεπεράσει κάθε όριο διαφθοράς». Αντίθετα, η ενασχόληση για τις δικές του δραστηριότητες στο υπουργείο Άμυνας αυξάνεται διαρκώς. Με στοιχεία και έγγραφα, τα οποία μπορεί ο πρωθυπουργός να πείσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχουν καμία σημασία…

Αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καμμένος ξέρουν ότι έχουν. Και ανησυχούν, διότι συμβαίνουν και ατυχήματα.