Τζανακόπουλος: Το κοινωνικό μέρισμα, αποτέλεσμα υπεραπόδοσης της οικονομίας - Free Sunday
Τζανακόπουλος: Το κοινωνικό μέρισμα, αποτέλεσμα υπεραπόδοσης της οικονομίας

Τζανακόπουλος: Το κοινωνικό μέρισμα, αποτέλεσμα υπεραπόδοσης της οικονομίας

Σε «γραμμή Τσίπρα» σχετικά με το φετινό κοινωνικό μέρισμα -ότι δηλαδή είναι αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων της οικονομίας και όχι της υπερφορολόγησης των πολιτών κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989 υπογράμμισε ότι «τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, είναι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οτιδήποτε οδηγεί σε υπεραπόδοση είναι επειδή κάποιοι από τους θεσμούς επέμεναν να κάνουν υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή και η φορολόγηση», πρόσθεσε, «δεν γίνεται με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αντιθέτως, προκύπτει μέσα από μία διαπραγμάτευση, η οποία μιλούσε για συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουμε τη μηχανική του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Κανείς δεν αρνείται ότι έχουν σωρευθεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και στη μεσαία τάξη. Το μεγάλο ζήτημα είναι, εφόσον έχεις υπερπλεόνασμα, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Από αυτό προκύπτουν και οι διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ερωτηθείς για το εάν το πλεόνασμα προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτά υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2017, είναι καταγεγραμμένα και το υπεροπλεόνασμα δεν προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων».

«Έχουν δοθεί», συνέχισε, «400.000 συντάξεις και αρκετές χιλιάδες εφάπαξ από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και έχουμε περιορίσει τον όγκο των 360.000 συντάξεων, οι οποίες ανέμεναν και δεν είχαν επιδοθεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέρισμα μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, που έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας το 2017.

«3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατ. ευρώ. Θα πληρωθούν επίσης τα 320 εκατ. ευρώ σε όσους έγιναν παράνομες παρακρατήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Διασφαλίζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνοντας άλλα 300 εκατ. ευρώ που είναι οφειλόμενα του ελληνικού δημοσίου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας», σημείωσε για να τονίσει ότι «1,4 δισ. ευρώ επιστρέφει στους πλέον αδύναμους. Πρόκειται για μία πολιτική κίνηση αναδιανομής».

Ακόμη, κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει το θέμα «με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα». «Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί, ούτε να μετριασθεί η πολύ μεγάλη σημασία της», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Είναι προφανές ότι τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στη συγκεκριμένη πρόταση και γι' αυτόν τον λόγο έχουμε να δούμε σήμερα διάφορα ευτράπελα», συνέχισε.