Φέρνει ο Αη- Βασίλης πολιτικά αφηγήματα; - Free Sunday
Φέρνει ο Αη- Βασίλης πολιτικά αφηγήματα;

Φέρνει ο Αη- Βασίλης πολιτικά αφηγήματα;

Αν υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος να αποτιμήσει κάποιος το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup, που μείωσε το ελληνικό χρέος, ήταν η απροθυμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να τη σχολιάσουν.
Αδιάψευστος μάρτυς οι δημοσιογράφοι που κάνουν τα πρωινάδικα, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης είχαν μία σαφή δυσκολία να βρουν συνομιλητές.
Ήταν προφανές ότι η μείωση του χρέους ήταν πρώτη ανάγνωση μιας απόφασης, που θα είχε και άλλες αναγνώσεις.
Ακόμη και ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση το γραφείου Τύπου του έλεγε ότι τα άλλα κόμματα «οφείλουν να αναγνωρίσουν» το καλό που έγινε. Πρακτικά τους ζητούσε να κάνουν κάτι, που δε θα έκαναν από μόνα τους.  Αλλά, αν  ήταν όλα τόσο θετικά, είτε το έκαναν, είτε δεν το έκαναν, ελάχιστη σημασία θα είχε. 
Όπως προέκυψε, δεν ήταν «όλα» θετικά.
Η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκώς μονοθεματική. Στη μείωση του χρέους είχε στηρίξει μία στρατηγική ολόκληρη, στη μείωση που θα ερχόταν στις 5 Δεκεμβρίου και θα άλλαζε την πολιτική -και όχι μόνο- ζωή του τόπου.
Ο λόγος για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί τόσες προσδοκίες είναι εξηγήσιμος: Ήταν το βήμα μπροστά μετά από την αποτυχία της μάχης κατά της διαπλοκής στις τηλεοπτικές άδειες, τις οποίες ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν μνημονεύει πλέον. 
Η ανυπαρξία οχυρώσεων, δηλαδή το plan B, για το ενδεχόμενο να μη γίνει έτσι, δεν είναι ερμηνεύσιμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την πολιτική επιβίωση στο άσπρο- μαύρο. Είχαν στήσει ένα σενάριο ολόκληρο πως θα συντρίψουν τη ΝΔ, έχοντας επιτύχει τη μείωση του χρέους, που θα αποτελούσε τη διαχρονική δικαίωση των επιλογών τους μετά τον Ιούλιο του 2015, το σύνολο των οποίων ήταν ακριβώς στον αντίποδα των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.
Το αφήγημα του χρέους προέκυψε όταν κατάρρευσε το αφήγημα της συντριβής της διαπλοκής μέσω των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο είχε διαδεχτεί ένα άλλο μονοθεματικό αφήγημα μέχρι να φτάσουμε στο μονοθεματικό προεκλογικό αφήγημα του 2015: «Θα τα διορθώσουμε όλα, διότι εμείς θέλουμε ενώ οι άλλοι δε θέλουν».
Το κάθε ένα από αυτά τα αφηγήματα μπορεί να είναι απλοϊκό, αλλά συνοψίζει τον λόγο της πολιτικής τους ύπαρξης για το τρέχον χρονικό διάστημα.
Αυτό το αφήγημα αναζητά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς, ο μόνος που μπορεί να τους το φέρει, στην πολιτική κατάσταση που έχει οδηγηθεί το κόμμα και η κυβέρνηση, είναι ο Άγιος Βασίλης.