Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από το Μαρτιο 2017 αποφάσισε η Ευρ.Επιτροπή - Free Sunday
Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από το Μαρτιο 2017 αποφάσισε η Ευρ.Επιτροπή

Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από το Μαρτιο 2017 αποφάσισε η Ευρ.Επιτροπή

Την επιστροφή προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πίσω στην Ελλάδα πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να εφαρμοστεί πλήρως η Συνθήκη του Δουβλίνου στη χώρα μας, η οποία από το 2011 έχει εξαιρεθεί εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν.

Οι επιστροφές θα αφορούν μόνο άτομα που πέρασαν παράνομα από την Ελλάδα σε άλλο κράτος-μέλος από τα μέσα Μαρτίου του 2017 και έπειτα και όχι τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή παράνομα στην Ε.Ε.

Σε περίπτωση άφιξης μεγάλου αριθμού μεταναστών σε κράτος-μέλος, αυτοί θα μεταφέρονται αυτόματα σε άλλα κράτη-μέλη χωρίς να περνούν από τη διαδικασία ασύλου στη χώρα εισόδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα αφορά όσους εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επανέναρξη των επιστροφών θα πρέπει να συνοδευθεί από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη - μέλη της και προσδιορίζει σε 3.000 τους πρόσφυγες μηνιαίως που θα μετακινούνται. 

Η Σύσταση της Ε.Ε., εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου που θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρίνισε ότι «μόνο κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες προσφύγων που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά την 15η Μαρτίου του 2017».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: προτείνοντας σήμερα στα Κράτη-Μέλη τη σταδιακή μόνο αποκατάσταση το 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου, η Επιτροπή δεν προτείνει να επωμισθεί η Ελλάδα επιπλέον βάρος.Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο ως προς την Ελλάδα, δεδομένης της πίεσης κάτω από την οποία βρίσκεται η χώρα, όσο και προς τους αιτούντες άσυλο που  πρέπει να γίνονται δεκτοί κάτω από καλές συνθήκες και με ασφάλεια», είπε ο κ.Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος προσέθεσε ότι «η σύσταση προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα κράτη μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα». Εκτίμησε ακόμη ότι θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων, καθώς οι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις.