Στο Παρίσι για το Κλίμα ο Αλ. Τσίπρας - Free Sunday
Στο Παρίσι για το Κλίμα ο Αλ. Τσίπρας

Στο Παρίσι για το Κλίμα ο Αλ. Τσίπρας

 

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να πάρει μέρος στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το κλίμα, «One Planet Summit», που διοργανώνει η Γαλλία σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • 12:30 Γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στους ηγέτες και αρχηγούς κρατών που μετέχουν στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα
  • 15:30 Συμμετοχή στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα.

Η σύνοδος συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειος της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα (COP21), από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ και στην οποία ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση με συνδιοργανωτές την Παγκόσμια Τράπεζα με τη συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim και ο ΟΗΕ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 2.000 άτομα, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, εκπρόσωποι ΜΚΟ και επιχειρηματίες.

Η σύνοδος θα γίνει στο νησάκι Σεγκέν του Σηκουάνα, όπου οι σύνεδροι θα μεταφερθούν με ποταμόπλοιο. Πρόκειται για το «ιστορικό» για την αυτοκινητοβιομηχανία Ρενώ νησί, την επιφάνεια του οποίου κάλυπτε ολοκληρωτικά, το πρώτο μεγάλο της εργοστάσιο, από το 1929 έως το 1992).

Η Ολομέλεια της Συνόδου είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 16:30 ώρα Ελλάδας μέχρι 20:00, ενώ οι επί μέρους όμως θεματικές εργασίες, έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Προβλέπονται 4 «πάνελ» εργασιών με τα εξής θέματα:

  • Αλλαγή της κλίμακας χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα
  • Οικολογική χρηματοδότηση για μια βιώσιμη οικονομία
  • Επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων για την κλιματική αλλαγή
  • Ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για την οικολογική και την αλληλέγγυα μετάβαση

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Συνόδου, τρεις είναι οι στόχοι που θα επιδιωχθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας :

  • Δράσεις, συγκεκριμένες και συλλογικές (Υπάρχουν λύσεις, ας τις αναπτύξουμε παγκοσμίως και τοπικά το συντομότερο δυνατό).
  • Καινοτομία (Ας είμαστε δημιουργικοί και έξυπνοι για να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας στις αναπόφευκτες αλλαγές και να επιταχύνουμε περαιτέρω τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου)
  • Αλληλεγγύη (Ας συνεργαστούμε για το καλό όλων και ας στηρίζουμε ακόμη περισσότερο τις χώρες και τους πληθυσμούς που έχουν περισσότερο ανάγκη).