Εκκλησιαστική εμπλοκή στο θέμα των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων - Free Sunday
Εκκλησιαστική εμπλοκή στο θέμα των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων

Εκκλησιαστική εμπλοκή στο θέμα των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων

 

Να ανακαλέσει την απόφαση να δεχτεί την στους κόλπους της την αυτοκέφαλη εκκλησία των Σκοπίων, ζητησε από το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδοας.

«Η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες στην Αθήνα.

Η ΔΑ αναφεροταν στην πρόφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδος για υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο, προκειμένου να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει μετά την απόσχιση από το Πατριαρχείο της Σερβίας το 1967.

Η Σερβική Εκκλησία θεωρεί την κήρυξη αυτοκέφαλου αντικανονική κατά παράβαση της εκκλησιαστικής νομιμότητας η οποία επιβλήθηκε για πολιτικούς λόγους από το κομμουνιστικό καθεστώς με αποτέλεσμα η Εκκλησία των Σκοπίων να θεωρείται σχισματική και να μην αναγνωρίζεται από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η ΔΙΣ εκφράζει την ευχη της να «επικρατήσει σύνεση και η απόφαση της Αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην οριστικοποιηθεί τελικώς».