Κυβερνητικά μνημόνια και πρωθυπουργικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Κυβερνητικά μνημόνια και πρωθυπουργικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Κυβερνητικά μνημόνια και πρωθυπουργικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη

 

Δεκατρείς μήνες συμπληρώνει τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η λειτουργία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου πριν από λίγες ημέρες δέχτηκε την πρώτη δημόσια αποδοκιμασία μετά από 35 μήνες στην πρωθυπουργία. «Θα έρχομαι τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες, αλλά και όποτε είναι αναγκαίο για να λύνονται ζητήματα» είχε πει την ημέρα των εγκαινίων, όταν και προανήγγειλε ότι θα συγκαλεί υπουργικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και των φορέων της πόλης, για να αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκύπτουν.

Στους δεκατρείς μήνες που πέρασαν, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη δέκα φορές, από τις οποίες:

  • Τρεις για εγκαίνια: στις 8 Μαρτίου για την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον δήμο, στις 10 Μαΐου για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου και στις 13 Δεκεμβρίου για την ΤΟΜΥ Παύλου Μελά.
  • Δύο θα πήγαινε και να μην είχε γραφείο: στα εγκαίνια της έκθεσης στις 9-10 Σεπτεμβρίου και στο φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών στις 5 Οκτωβρίου.
  • Δύο διότι στη Θεσσαλονίκη έγιναν συναντήσεις με ξένους ηγέτες: στις 15 Ιουνίου για την τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ και στις 13 Ιουλίου για την τριμερή με Σερβία και Βουλγαρία.
  • Δύο ήταν περαστικός: στις 5 Ιανουαρίου καθ’ οδόν προς Αλεξανδρούπολη για τα Θεοφάνεια και στις 26 Αυγούστου καθ΄ οδόν προς τη Φλώρινα για τα Πρέσπεια.

Πρακτικά:

  • Από 1 επίσκεψη κάθε 15 μέρες, η αναλογία υποτριπλασιάστηκε και πήγε στο 1 ανά 45.
  • Υπουργική σύσκεψη δεν συγκλήθηκε καμία.
  • Συναντήσεις με φορείς είχε δύο φορές: στις 8 Μαρτίου, που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους προέδρους των τεσσάρων επιμελητηρίων των νομών της Δυτικής Μακεδονίας και ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, και στις 26 Αυγούστου, που έκανε στη Θεσσαλονίκη τη συνήθη προ ΔΕΘ σύσκεψη με φορείς που γινόταν στην Αθήνα.
  • Δεν είχε χρόνο να συναντηθεί: στις 8 Μαρτίου με τους εργαζόμενους στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από την ανακοίνωση της παραχώρησης, στις 8 Σεπτεμβρίου με τους νοσοκομειακούς και στις 13 Δεκεμβρίου με τους συμβασιούχους, στους οποίους ο ίδιος είχε υποσχεθεί λύση. Η έλλειψη χρόνου ήταν πρακτικά πολιτική και θα επιτείνεται τους επόμενους μήνες.

Τα προαπαιτούμενα που ακυρώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα προαπαιτούμενα του νέου συμπληρωματικού μνημονίου η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις εξής δεσμεύσεις που αφορούν τη Θεσσαλονίκη:

  • Να καταστήσει σαφές ότι το γεωγραφικό εύρος της δραστηριότητας της Εταιρείας Ύδρευσης δεν θα επικαλυφθεί, έτσι ώστε να παρασχεθεί νομική βεβαιότητα για επενδύσεις και μακροχρόνιο σχεδιασμό.
  • Από τη ρύθμιση συνάγεται ότι υπήρχαν σχέδια για την αποκοπή εδαφικού τμήματος κάποιων εταιρειών, χωρίς να διευκρινίζεται αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ΕΥΑΘ. Πάντως, το σχέδιο «μικρής» ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης έληξε άδοξα.
  • Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η εκτίμηση των επιχειρησιακών σχεδίων της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
  • Η μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ υπήρξε σημαία για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει κριτήριο για το κατά πόσο κάποια στελέχη του θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χωρίς να τους ζητούνται εξηγήσεις.
  • Να αναληφθούν μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η επάρκεια και η βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο 2018 η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει δράση για να διασφαλίσει μέγιστο έλλειμμα 40 εκατ. ευρώ πριν από κάθε κρατική επιδότηση για τον εναπομείναντα χρόνο της παραχώρησης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι οι μόνοι κερδισμένοι από την προσωρινή κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ μέχρι να λήξει η συμφωνία παραχώρησης, τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι οι μέτοχοι του οργανισμού, οι οποίοι θα αποζημιωθούν για τη δήμευση της περιουσίας του, ενώ στη λήξη της σύμβασης θα έφευγαν χωρίς αποζημίωση. Η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με αυτήν πριν από την απομάκρυνση της διοίκησης του ΟΑΣΘ.
  • Να προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ συμβούλους για την ΕΥΑΘ.
  • Οι καθυστερήσεις δείχνουν να τελειώνουν.
  • Να υπογραφεί η συμφωνία πώλησης και η συμφωνία των μετόχων για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης πριν από τον Απρίλιο 2018. Είναι η δεύτερη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ που κατεδαφίζεται βίαια. Και αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο είναι αντίθετο στη διαδικασία. Ενδέχεται η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο με την κατάρρευση της τράπεζας η οποία είχε εκδώσει την εγγυητική για την κοινοπραξία που αγόρασε το λιμάνι, στην προέλευση των χρημάτων της οποίας ο Αμερικανός πρέσβης έχει διαπιστώσει «ρωσική αδιαφάνεια».
  • Να διαβεβαιώσει ότι η έναρξη λειτουργίας του υπό κατασκευή Μετωπικού Σταθμού Διοδίων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης θα είναι αποτελεσματική μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ) των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομίας τον Μάρτιο του 2018. Η λειτουργία αυτών των διοδίων θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση όχι μόνο στους διερχόμενους αλλά και στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών που χρησιμοποιούν την Εγνατία για να μετακινηθούν από και προς την πόλη.

Χάρη στο γραφείο δόθηκαν οι σήραγγες των Τεμπών

Στον απολογισμό που έκαναν λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη απέδιδαν στη λειτουργία του γραφείου –το κόστος του οποίου εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστο– τα εξής:

  • Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και αυτή τη δέσμευση την έκανε πράξη.
  • Προχώρησε η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ.
  • Ξανάρχισε το μετρό.
  • Παραδόθηκαν οι δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη.
  • Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Ανακοινώθηκε η παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα.
  • Από τον Εύοσμο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Πραγματοποιήθηκαν η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η διμερής Ελλάδας-Σερβίας και η τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο καλοκαιρινός απολογισμός έχει αλλάξει ελάχιστα, διότι προφανώς τίποτε από αυτά καμία σχέση δεν είχε με τη λειτουργία του γραφείου. Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο στόχος της λειτουργίας του γραφείου ήταν να έχει ο κ. Τσίπρας και το Μαξίμου τη δυνατότητα ελέγχου σε μια οργάνωση που ούτε ιδιαίτερα φιλική ούτε ιδιαίτερα συμπαθής ήταν στον πρωθυπουργό.

Απλώς αυτός ο απολογισμός θα γίνει στις εκλογές και στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που από τις ευρωεκλογές του 2014 είναι σταθερά πρώτος τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Αλλά σε τοπικό επίπεδο στελεχών είχε υποστεί βαριά ήττα στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα για το οποίο τοπικά στελέχη λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν στενοχωρήθηκε καθόλου. Λέγεται μάλιστα ότι είχε σκοπό να αξιοποιήσει τα κακά ποσοστά σε δήμο και περιφέρεια για να «ξεφορτωθεί» τους επικεφαλής. Τα κατάφερε κατά το ήμισυ, καθώς η κ. Χαραλαμπίδου, που ήταν υποψήφια περιφερειάρχης, πήγε στη ΛΑΕ.