Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις - Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Κοτζιά - Free Sunday
Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις - Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Κοτζιά

Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις - Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Κοτζιά

 

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χροστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Κουβεντάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

 

Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Κοτζιά

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε μεν, αρκετές φορές, ότι «έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά». «Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει  να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση. Υπάρχουν δύο απόφάσεις σταθμοί στο θέμα της ονομασίας, η πρώτη είναι εκείνη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 και η δεύτερη η απόφαση του Βουκουρεστίου» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς εάν επιμένει στη μη χρήση του όρου Μακεδονία είπε: «Ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο Συμβούλιο Αρχηγών είναι μια πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή... ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι μια λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Ο κ. Καμμένος με ειρωνική διάθεση, αναφέρθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας: «η Νέα Δημοκρατία είπε ότι θα συμφωνήσει σε ότι πω εγώ. Χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθύνες της παρατάξεως».