Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού - Free Sunday
Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

 

Νόμιμη για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους έκρινε ο δικαστής την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού που συνελήφθη με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών μετά το πάγωμα της απόφασης για χορήγηση ασύλου μέχρι να εκδιαστεόη έφεση του ελληνικού δημοσίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί το αίτημα του ελληνικού δημοσίου για παροχή ή μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλλει δικαστικά τη χορήγηση ασύλου από την αρμόδια Επιτροπή ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ασύλου και για τους άλλους επτα.

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο ενώ στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

 

Η απόφαση αφορά στον συγκυβερνήτη ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, στον οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά πάγωσε με απόφαση της προέδρου του Θ΄  Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του ελληνικού δημοσίου και στην συνέχεια με απόφαση του διοικητή της Διευθυντής Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η εκ νέου κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Οι συνήγοροι του κ.Ozkaynakcim οι οποιοι προσήλθαν χθες ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου  Αθηνών προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους και τις αντιρρήσεις τους για την κράτηση που επιβλήθηκε στον Τούρκο αξιωματικό, χαρακτηρίζοντας την “παράνομη και αυθαίρετη”.

Οι δικηγόροι πρότειναν την υποχρεωτική διαμονή τόσο του συγκυβερνήτη όσο και των υπολοίπων 7 σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας ώστε η ΕΛΑΣ να μπορεί να τους επιτηρεί για λόγους ασφαλείας. 

Η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας της κράτησης που αποφάσισε η Αστυνομία κινήθηκε αυτεπαγγέλτως, όπως ισχύει για όλες τις περιπτώσεις διοικητικής κράτησης και μπορεί να προσβληθεί από τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό σε επόμενο στάδιο.