Νέες συνομιλίες για το όνομα με παλιές προτάσεις Νίμιτς - Free Sunday
Νέες συνομιλίες για το όνομα με παλιές προτάσεις Νίμιτς

Νέες συνομιλίες για το όνομα με παλιές προτάσεις Νίμιτς

Ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο νέος κύκλος των συνομιλιών για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, Βασιλάκη και Ναουμόφσκι. Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι δεν έχει νέα πρόταση να καταθέσει και θα χρησιμοποιήσει ονόματα που έχουν προταθεί και στο παρελθόν.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ διαπίστωσε «θετική δυναμική» ενώ στον ΑΝΤ-1 υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση, καθώς  «αν υπήρχε τέτοια θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».

«Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

«Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» είπε και υπενθύμισε ότι «πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija».

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα και αύριο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ. Η βορειοατλαντική συμμαχία είναι ο πρώτος διεθνής οργανισμός που θα εντάξει στις τάξεις την πΓΔΜ το δεύτερο εξαμηνο του έτους, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.