Ο Χουλιαράκης ακυρώνει το αφήγημα Τσίπρα για "μετά τα μνημόνια" - Free Sunday
Ο Χουλιαράκης ακυρώνει το αφήγημα Τσίπρα για "μετά τα μνημόνια"

Ο Χουλιαράκης ακυρώνει το αφήγημα Τσίπρα για "μετά τα μνημόνια"

 

Αποστάσεις από το αφήγημα της καθαρής εξόδου στις αγορές και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των κυβερνητικών παροχών επιφύλαξε η ομιλία του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση» στο Ωδείο Αθηνών.

«Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες» είπε επισημαίνοντας ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Χουλιαράκης υπενθύμισε ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά κι ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες αναμετρήσεις, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της οικονομίας αν επικρατήσουν νοοτροπίες του παρελθόντος ενώ επεσήμανε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρότεινε τέσσερις άξονες για τη συνέχεια:

  • Διατηρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος
  • Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
  • Παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος
  • Πορεία μετά το πρόγραμμα.

Όπως διευκρίνισε θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια αν και αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η εποπτεία στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενή . Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι δεν φταίνε τα προγράμματα και οι θεσμοί για την κρίση, ότι χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν περισσότερο βίαιη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη.-Το βιβλίο «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου.