Ο Βαρουφάκης απαξιώνει Τσίπρα και Τσακαλώτο - Free Sunday
Ο Βαρουφάκης απαξιώνει Τσίπρα και Τσακαλώτο

Ο Βαρουφάκης απαξιώνει Τσίπρα και Τσακαλώτο

 Την πλήρη απαξίωση του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά την απομάκρυνση του, επιχειρεί ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών, ο κ.Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσουμε το δημοψήφισμα, ενώ ο Τσακαλώτος «έγινε yes man στις 6 Ιουλίου», ο Γιώργος Χουλιαράκης λειτουργούσε και λειτουργεί ως εντολοδόχος της τρόικας και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε συμφωνήσει σε κούρεμα, προτού του «τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια».

Όπως είπε, όταν μίλησε για το τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο, τον χαρακτήρισε με απαξιωτική λέξη που δεν αποκαλύπτει.

«Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω» αποκάλυψε ότι του είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος».

Υπερασπιζόμενος την διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ως «όπλο» την αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι πίεσε για να μην συμβεί αυτό, υπό τον φόβο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. «Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ακόμα και το γεγονός ότι ηχογραφούσε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα τις έχει όλες κρατημένες. «Στις συνεδριάσεις αυτές κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά;» διερωτήθηκε αφήνοντας αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αποθέωσε τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι τότε ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας τον είχε στηρίξει πολύ, υποστηρίζοντας ότι η Μέρκελ τότε απαίτησε ως αντίποινα από τον Ολάντ ο Μακρόν να μην έχει πια καμία σχέση με την Ελλάδα. «Πολιτικά είμαστε σε σύγκρουση με τον Μακρόν, αλλά προσωπικά τον εκτιμώ και με βοήθησε».

Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχε συναντήσεις με πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πριν από αυτές τις συναντήσεις, είχα κάνει συναντήσεις με πρώην Υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ γιατί από από το 2006 είχα αρχίσει να πανικοβάλλομαι ως οικονομολόγος. Έβλεπα ότι η Ελλάδα είχε πτωχεύσει ότι η πτώχευση αν δεν είχε έρθει θα ερχόταν, έβλεπα ότι θα προσπαθούσαν οι κρατούντες όποιοι και αν ήταν – ανεξαρτήτως κόμματος- θα προσπαθούσαν να κουκουλώσουν τη χρεοκοπία κάτι το οποίο είναι εγκληματικό, γιατί ο μόνος τρόπος να κουκουλώσεις τη χρεωκοπία είναι να πάρεις και άλλα δάνεια και να τα προσθέσεις στα ήδη μη βιώσιμα δάνεια υπο όρους που τα κάνουν τα ακόμη μη βιώσιμα. Έχω μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Αντώνη Σαμαρά, με όλους σχεδόν από το ΠΑΣΟΚ που ήταν στον οικονομικό τομέα» εξήγησε.