Μητσοτάκης: Η τακτική Τσίπρα έκλεισε την ευκαιρία για λύση - Free Sunday
Μητσοτάκης: Η τακτική Τσίπρα έκλεισε την ευκαιρία για λύση

Μητσοτάκης: Η τακτική Τσίπρα έκλεισε την ευκαιρία για λύση

Περίπου 40 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, με το κλίμα στη συνάντηση να είναι ψυχρό και να υπάρχει σαφής διαφορά τοποθέτησης, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη συνέχεια αλλά και την απάντηση του Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση αλλά τοποθετήθηκε στη συνέχεια, από το γραφείο του στη Βουλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαπραγματευτική τακτική Τσίπρα «ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση» και πως «ο κ. Τσίπρας πορεύτηκε σε αυτόν τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για συνενόχους».

Η δήλωση Μητσοτάκη

 

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε ποτέ, ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση. Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας.

Η πολύ σοβαρή παράληψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και οι έως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων.

Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

 

Η απάντηση του Μαξίμου

Η απάντηση του Μαξίμου ήρθε μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται: «Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».