Υποδοχή Νίμιτς στα Σκόπια με ενόχληση - Free Sunday
Υποδοχή Νίμιτς στα Σκόπια με ενόχληση

Υποδοχή Νίμιτς στα Σκόπια με ενόχληση

 

Την ενόχληση που προκάλεσε στα Σκόπια η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζια αναμένεται να μεταφέρει στον διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στα Σκόπια, η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. 

Ο κ.Νίμιτς μεταφέρει τις προτάσεις που του παρουσίασε χθες ο κ.Κοτζιάς για λύση-πακέτο που συντάσσει και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου και για τις οποίες ο ίδιος δήλωσε "θετικός". 

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών- είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το όνομα που προτιμά η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν βγεί από το τραπέζι ακόμα το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον ειδικό μεσολαβητή παρουσίασε την διάθεση της Ελλάδος να κινηθεί με τον επαρκή εθνικο-γεωγραφικό προσδιορισμό και ιστορικό διαχωρισμό της Μακεδονίας από την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε εντός του γεωγραφικού χώρου, πλην όμως δεν έχει ιστορική σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Επίσης επιθυμεί να προσδιοριστεί η γλώσσα, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα.

Τη στιγμή, όμως, που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίζεται να επείγεται για λύση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019, διατύπωση που άρεσε ιδιαίτερα στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών έχει πέσει και ένα Plan B, το οποίο δεν προβλέπει λύση μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

«Δεν πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις», είχε σχολιάσει προχθές ο υπουργός Άμυν, Πάνος Καμμένος

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει σήμερα στον διαμεσολαβητή Νίμιτς τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών. Μέχρι στιγμής, αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και φλέγον θέμα της αλλαγής του συντάγματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, παρουσιάζεται ενοχλημένο μετά την συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην κρατική τηλεόραση και την περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη λύση. Όπως ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, το γραφείο του Νικολά Ντιμιτρόφ «τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».