Αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά ο Μελανσον - Free Sunday
Αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά ο Μελανσον

Αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά ο Μελανσον

 

Αρνητική ήταν η θέση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρόταση που κατέθεσε χθες ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν για την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα, προκειμένου -όπως είπε- να υπάρξει «καθαρότητα απέναντι στο φιλελεύθερο μανδύα», εναντίον του οποίου αγωνίζεται.

«Η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της Τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι μια «αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ».

«Για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», είχε πει ο κ.Μελανσόν, ο οποίος ως υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, πήρε ποσοστά 20% στις πρόσφατες εκλογές.

Ο κ.Μελανσον κατηγορεί τον έλληνα πρωθυπουργό ότι προωθεί «τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Για το PG, (το κόμμα του Μελανσόν) όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχει καταστεί πράγματι αδύνατο να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει το PG στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, το PG εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί «τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Εάν ένα κόμμα φτάνει στο σημείο να περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας, αυτό γίνεται κυρίως για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρεται.

Η επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αν Σαμπουρέν, χαρακτήρισε τη θέση του Μελανσόν «γελοία στη μορφή και την ουσία της»

«Δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης. Αποκλεισμός δεν υπάρχει: (το ΚΕΑ) είναι μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων», είπε η κ.Σαμπουρέν.

«Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες», εξήγησε.

Εκτός αυτού, «όσον αφορά την αποκήρυξη καθεαυτή: δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης». Στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «αποκλεισμός δεν υπάρχει: πρόκειται για μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων».

Για την υπεύθυνη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, «το Parti de Gauche αναζητά ένα πρόσχημα για να κόψει τις γέφυρες». «Πίσω από το αίτημα για καθαρότητα, υπάρχει το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν άλλοι σκοποί», πρόσθεσε.

Πάντως, ούτε ο κ.Γκίζι σχολίασε τους επαίνους του κ.Τσίπρα για την καγκελάριο Μέρκελ, ούτε η κ.Σαμπουρέν το κοινό όραμα για την Ευρώπη, που ο κ.Τσίπρας λέει ότι έχει με τον Γάλλο πρόεδρο.

Mε ανάρτησή του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε την απαίτηση του Ζαν Λυκ Μελανσόν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστέρας για αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική.

«Η  απαίτηση Μελανσόν είναι αντιδημοκρατική, προκλητική κ διχαστική. Γι αυτό απορρίπτεται πανηγυρικά. Η Αριστερά χρειάζεται ενότητα και συμμαχίες. Όχι νέες διαιρέσεις. «Πυρά Γκίζι και ΓΚΚ κατά του κόμματος Μελανσόν που ζητεί να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.