Κοτζιάς: Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο - Free Sunday
Κοτζιάς: Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο

Κοτζιάς: Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο

Την πεποίθηση του ότι θα έχει δοθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέχρι τον Ιούνιο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, στην οποία τόνισε ότι τον Φεβρουάριο θα έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η διένεξη με τη γείτονα δεν έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, απάντησε κάθετα: «Θα έχει διευθετηθεί».

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία νέα δυναμική αναφορικά με την επίλυση της διένεξης, η οποία εμφανίστηκε με την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, καθώς και για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε, προσθέτοντας πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα, το οποίο περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει;  Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο "Μακεδονία", οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.