Ο Ράμα διαψεύδει τον Κοτζιά ότι δεν συζητήθηκε θέμα των τσάμηδων - Free Sunday
Ο Ράμα διαψεύδει τον Κοτζιά ότι δεν συζητήθηκε θέμα των τσάμηδων

Ο Ράμα διαψεύδει τον Κοτζιά ότι δεν συζητήθηκε θέμα των τσάμηδων

Κινήσεις σκακιού χαρακτήρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται είναι και το θέμα των Τσαμηδων.

«Είμαστε στη διαδικασία συζήτησης, πρόκειται για κινήσεις σκακιού», είπε ο κ.Ράμα στην εκπομπή «Αληθινή Ιστορία» της τηλεόρασης VIZION PLUS, και διαβεβαίωσε ότι το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα στα οποία καταλήγουν σε συμφωνία.

«Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν».

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» δήλωσε ο Ράμα και χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση».