Από την Καραϊβική στην Ευρώπη δηλώνοντας «Σομαλοί πρόσφυγες» στη Σάμο - Free Sunday
Από την Καραϊβική στην Ευρώπη δηλώνοντας «Σομαλοί πρόσφυγες» στη Σάμο

Από την Καραϊβική στην Ευρώπη δηλώνοντας «Σομαλοί πρόσφυγες» στη Σάμο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, ανάμεσα στις 112 νέες αφίξεις της Πρωτοχρονιάς στη Σάμο και στη Χίο ήταν και ένας πολίτης -κατά δήλωσή του- υπήκοος της Δομινικανής Δημοκρατίας, δηλαδή ένας άνθρωπος που διέσχισε -σε ευθεία γραμμή- 9.358 χιλιόμετρα, για να μεταβεί από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, το Σάντο Ντομίνγκο (εξ ου και το όνομα Άγιος Δομίνικος), στο νησί του Πυθαγόρα.

Η Δομινικανή Δημοκρατία έχει δημοκρατικό πολίτευμα και εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έχει αφαιρεθεί από τους καταλόγους των χωρών, που μπορεί να παράγουν πρόσφυγες. Παράγει όμως οικονομικούς μετανάστες. Σύμφωνα με τις έρευνες, ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της χώρας -ένας στους δύο περίπου- λένε ότι αν μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα, θα το έκαναν.

Το ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ενός υπηκόου της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο οποίος δε διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα, δεν έδειξε να εκπλήσσει κανέναν. Και πολύ περισσότερο τον κυβερνητικό υπεύθυνο για τη διαχείριση των ροών, Γιάννη Μουζάλα. Αυτόν ευλόγως. Διότι ο συγκεκριμένος Δομινικανός δεν ήταν ο πρώτος που ήλθε στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά και τις χώρες που βρέχει η Καραϊβική έχουν κάνει το ταξίδι των δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων για να έλθουν στην Ελλάδα, όπως έχει γράψει από πέρυσι τον Μάιο, η Daily Mail.

Αντί να πάνε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια προς τις ΗΠΑ, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Δομινικανοί -το 1/10 του πληθυσμού της χώρας, που είναι περίπου 10,5 εκατ. άνθρωποι- παίρνουν το αεροπλάνο από την τουριστική Πούντα Κάνα (φωτογραφία) και αφού περάσουν transit στο Άμστερνταμ, φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου δε χρειάζονται βίζα. Από εκεί δεν είναι παρά 433 χιλιόμετρα το Αϊβαλί, όπου πληρώνουν στις διάφορες συμμορίες, που οργανώνουν το πέρασμα στα ελληνικά νησιά.

Όταν φτάνουν, συνήθως δηλώνουν κυρίως Σομαλοί και υποβάλλουν αίτηση να τους παραχωρηθεί άσυλο, αν και δεν μιλούν καθόλου αραβικά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2015 έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 400 μετανάστες από την Καραϊβική. Από αυτούς οι 351 ήταν από την Δομινικανή Δημοκρατία, οκτώ από την Αϊτή, δυο Κουβανοί, δύο Κολομβιανοί, δύο από την Ονδούρα κι ένας Τζαμαϊκανός.

Είναι όντως έτσι; Άγνωστο, διότι από όλες αυτές τις χώρες, μόνο για τους Δομινικανούς δεν απαιτείται βίζα για την είσοδο στην Τουρκία. Και για τους πολίτες του Ισημερινού, αλλά δεν καταγράφηκε κανείς. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, προστέθηκαν άλλοι 150 συμπατριώτες τους.

Ο πιο εύκολος τρόπος να μπεις από την Καραϊβική στην Ευρώπη

Πρακτικά, αν αληθεύουν αυτοί οι αριθμοί, οι μετανάστες από την Καραϊβική αποτελούν το μισό τοις χιλίοις του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που πέρασαν από την Ελλάδα από τις αρχές του 2015.

Μία εργαζόμενη στη FRONTEX είχε δηλώσει στην Daily Mail ότι «όσο κι αν για μας φαίνεται παράξενο, οι ίδιοι λένε ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος να μπουν στην Ευρώπη, οι πτήσεις είναι φτηνές και δε χρειάζονται βίζα για την Τουρκία». Μετά η είσοδος στην Ελλάδα είναι ανεμπόδιστη.

Η αρχή της FRONTEX είναι ότι όταν ένας δρόμος κατοχυρώνεται από αληθινούς πρόσφυγες, μετά ακολουθούν οι οικονομικοί μετανάστες. Το έκαναν Μαροκινοί. Τις προσπάθειες κάποιων από την Καραϊβική να μπουν παράνομα στην Ευρώπη είχαν επισημάνει οι Ολλανδοί πριν από πέντε χρόνια, όταν η KLM διαπίστωσε ότι πολλοί επιβάτες με aleretour εισιτήριο Αμστερνταμ- Κωνσταντινούπολη δεν εμφανίζονταν στην πτήση της επιστροφής. Άφιξη στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας καταγράφηκε για πρώτη φόρα το 2012.

Λίγο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2011, 69 γυναίκες και 16 άνδρες είχαν επαναπατριστεί από την Ελλάδα προς Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς είχαν μπει στη χώρα παράνομα.

Λίγο αργότερα, το 2013, η ελληνική αστυνομία απελευθέρωσε 14 γυναίκες και 6 άνδρες, που κρατούσε ομήρους στην Ελλάδα ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης Δομινικανών.

Ήταν μία διεθνής επιχείρηση με το όνομα Ακρόπολη-Χάρων και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 73 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών Δομινικανών στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία, που αποτελεί τον κύριο προορισμό τους στην Ευρώπη.

Τον Μάιο του 2015, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας είχε δηλώσει στο BBC ότι γνωρίζει πως 46 άνθρωποι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στο κέντρο της Μοριάς στη Λέσβο και άλλοι 6 στην Κω. Σε όλους αυτούς προτάθηκε επαναπατρισμός, αλλά μόλις τρεις στη Λέσβο αποδέχθηκαν την πρόταση.

Όμως τα στοιχεία αυτά μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα γιατί υπάλληλοι τραπεζικών οργανισμών στη Λέσβο, έλεγαν ότι οι επισκέψεις από πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας αυξήθηκαν.

Η ισπανόφωνη υπηρεσία του BBC, με βάση μαρτυρίες που είχε, υπολόγισε σε περισσότερα από 8.000 ευρώ το κόστος της μεταφοράς από τον Άγιο Δομίνικο στη Λέσβο.

Εκείνοι έρχονται από τον Άγιο Δομίνικο, εκεί πηγαίνει η ελληνική αξιοπιστία.