Ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει την Ελλάδα στον «πολιτισμό της κουκούλας» - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει την Ελλάδα στον «πολιτισμό της κουκούλας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει την Ελλάδα στον «πολιτισμό της κουκούλας»

 

Μηνύσεις και αγωγές αρχής γενομένης από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ξεκινούν να κατατεθούν από σήμερα, το σύνολο των εμπλεκομένων από την κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis, η οποία καταγγέλλεται ως η σκευωρία.

Την ίδια στιγμή σε κατάθεση αίτησης για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα αναφορικά με την υπόθεση, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ σήμερα συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, συμμερίστηκε την άποψη ότι πολιτικά θα ήταν καλύτερο με όσα έχουν προηγηθεί να δοθεί στη δημοσιότητα η δικογραφία, αλλά η επιστημονική επιτροπή της Βουλής έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορεί να δοθεί σε κανέναν.

Η δικογραφία φυλάσσεται στην αίθουσα 131 του κοινοβουλίου και οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές μπορούν να πηγαίνουν για να τη διαβάζουν, να κρατούν σημειώσεις, αλλά όχι να λαμβάνουν αντίγραφα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Βούτσης εξήγησε πως βάσει του Κανονισμού υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

  • να ζητηθεί από 60 βουλευτές η σύσταση εξεταστικής επιτροπής,
  • να κατατεθεί αίτημα με 30 υπογραφές για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής
  • να κριθεί ότι τα αδικήματα που αφορούν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί και να αποσταλεί η δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη, με την επισήμανση ότι εάν προκύπτουν ευθύνες περί δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος αυτά είναι διαρκή εγκλήματα και μπορεί από μόνη της η Δικαιοσύνη να ασκήσει έρευνα και διώξεις χωρίς παραπομπή από τη Βουλή, όπως έγινε στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου.