Ο Ζάεφ δέχεται συμβιβασμό με γεωγραφικό προσδιορισμό - Free Sunday
Ο Ζάεφ δέχεται συμβιβασμό με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ο Ζάεφ δέχεται συμβιβασμό με γεωγραφικό προσδιορισμό

 Έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της είναι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως προκύπτει από δήλωση που έκανε χθες, Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ

Η δήλωση έγινε αφότου στα Σκόπια ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων για μετονομασία του αεροδρομίου της πόλης, που μέχρι τώρα λεγόταν “Μέγας Αλέξανδρος”

Η μετονομασία έγινε με απόφαση που πήρε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, με βάση την οποία το αεροδρόμιο θα λέγεται «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, «εθνική οδός Φιλία», ενώ μέχρι σήμερα λεγόταν «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας»., Την ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα Σκόπια, το VMRΟ εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει: «Τι συμφώνησε ο Ζάεφ στο Νταβός με τον Τσίπρα; Γιατί η Ελλάδα επιμένει να μην υπερβούμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη “μακεδονική” κοινή γνώμη; Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις». Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «στη διμερή συνάντηση στο Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων» μεταξύ των δύο κρατών και έκανε λόγο για «θετική βούληση» που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης «αμοιβαία αποδεκτής λύσης που είναι εφικτή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες στο Λονδίνο, επιτροπή της βουλής των Λόρδων σε έκθεση της κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση, να φροντίσει για την “ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με η χωρίς επίλυση του προβλήματος του ονόματος.