Εποπτεία μετά το πρόγραμμα αναγγέλλει ο Μοσκοβισί - Free Sunday
Εποπτεία μετά το πρόγραμμα αναγγέλλει ο Μοσκοβισί

Εποπτεία μετά το πρόγραμμα αναγγέλλει ο Μοσκοβισί

 

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ηγεσία της αντιπολίτευσης και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα, ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί με κύρια θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και την εποπτεία της χώρας από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup – EWG, στο οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτουμένων για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, το αργότερο ως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου έτσι ώστε να εκταμιευθεί έως τέλος του μηνός η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος θα επαναλάβει ότι οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθούν οι συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά του Ελληνικού, για τους πλειστηριασμούς που έχουν συνδεθεί με τη δόση του 1 δισ. που θα λάβει η Αθήνα τον Απρίλιο και την πώληση κόκκινων δανείωνκαι ότι ο ωφέλιμος χρόνος για να κλείσει η επόμενη, τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι πλέον μικρότερος από 5 μήνες για 88 προαπαιτούμενα για τα οποία πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους και μετά τον Αύγουστο που κλείνει το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να υποδεχθεί τον Επίτροπο με την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω του κραχ στη Νέα Υόρκη και δεν αναμένεται πριν την ερχόμενη Τρίτη και 13.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα ξεκινά με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 το μεσημέρι και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας στην Ηρώδου Αττικού ενώ στις 4.15 αναμένεται η συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

Απόψε το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με προέδρους της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Την Παρασκευή θα επισκεφτεί και τον κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο επιτροπος σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  διαβεβαιώνει ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια αλλά μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα» και προσθέτει ότι «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», είπε.