O χορός των χαμένων σκανδάλων - Free Sunday
O χορός των χαμένων σκανδάλων
Στις 16 Ιανουαρίου 2016, ο πρωθυπουργός δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπ.ΟΙκονομικών της Κάτω Ρηνανίας -Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Μποργιανς, συντάκτη της ομώνυμης λίστας φοροφυγαδων

O χορός των χαμένων σκανδάλων

 

Η υπόθεση ξεκίνησε ως «σκάνδαλο Novartis», με φωνές και θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών, με τη γνωστή αμετροέπεια που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια οι τόνοι υποχώρησαν σε βαθμό που ο «διεφθαρμένος υπουργός που δεν μπορεί να πήρε μίζα λιγότερη από 40 εκατ. ευρώ εν αγνοία του τότε πρωθυπουργού» εμφανίστηκε να φωτογραφίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να διαχειρίζεται την αλά καρτ αξιοπιστία των μαρτύρων. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε επανειλημμένα να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους, καταλογίζοντάς τους διάφορα, μέχρι που στο τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις, ο επικοινωνιακός θησαυρός τον οποίο είχαν ανακαλύψει αποδείχθηκε πως ήταν πολιτικοί άνθρακες που άφησαν σημάδια στα χέρια τους.

 

Λίστα Λαγκάρντ

«Όποιος διανοηθεί να βάλει προσχώματα στο έργο της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μ’ εμένα προσωπικά» είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα τον Ιούνιο του 2017, τα βεβαιωθέντα πρόστιμα από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν φτάσει στο ποσό των 264.585.023 ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί τα 43.477.499 ευρώ.

Όποιος κι αν τους εμπόδισε, δεν υπέφερε και πολλά.

 

Λίστα Μπόργιανς

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στις 16 Ιανουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, συντάκτη της γνωστής λίστας, την οποία, σύμφωνα με διάφορες συριζαϊκές διαρροές, είχε αρνηθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα τον Ιούνιο του 2017, τα βεβαιωθέντα πρόστιμα από τη λίστα Μπόργιανς έχουν φτάσει στο ποσό των 12.710.520 ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 137.188 ευρώ.

Στη συνέχεια ήρθε και το Συμβούλιο της Επικρατείας και γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται εσαεί οι έλεγχοι και σε κάθε περίπτωση αυτοί που έχασαν τον ύπνο τους δεν ήταν ιδιαίτερα πολλοί.

 

Εξεταστική για δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Ήταν Απρίλιος του 2016 που η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας έφερε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια που είχαν πάρει τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση, με κόστος, αποφασίζει να συγκρουστεί. Πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, πρώτη φορά ερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και οι πολίτες θα κρίνουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια κουνούσαν το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντας “μαζί τα φάγαμε” και από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία, εις υγείαν των κορόιδων. Την ώρα που η κοινωνία μάτωνε, οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν. Μη βιάζεστε να λέτε “άνθρακες ο θησαυρός”» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, η οποία, ως συνήθως, ήταν σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους.

Εννέα μήνες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του διαπίστωσε ότι «όσον αφορά στις ευθύνες της ηγεσίας αλλά και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το “πάρτι” με τα θαλασσοδάνεια, μέχρι στιγμής παραμένουν πολιτικές, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει η δικαστική διερεύνηση να εντοπίσει στην πορεία και τυχόν ποινικές ευθύνες, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο».

Προτάθηκε μάλιστα να ανασυρθεί το από το 2014 πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, το οποίο, όπως αναφερόταν, «αποτελεί αναμφισβήτητα ισχυρή βάση προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες (Attica Bank, Eurobank, Marfin, Τράπεζα Πειραιώς) προς τα πολιτικά αυτά κόμματα». Η προσπάθεια για την ανάσυρση συνεχίζεται.

 

Προανακριτική για εξοπλιστικά

«Όσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή –και θα την έχουμε για πολλά ακόμα χρόνια–, δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω» είπε στις 28 Μαρτίου 2017 στη Βουλή ο πρωθυπουργός εισηγούμενος τη σύσταση προανακριτικής επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κατά τη συζήτησή τους δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο παρουσιάζεστε σήμερα για την προανακριτική για τον κ. Παπαντωνίου, ούτε τόσο τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας».

Τρεις μήνες αργότερα στο πόρισμα της προανακριτικής επισημαινόταν ότι «έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου – και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά τη διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων». Κοινώς, όχι μόνο οι βουλευτές της ΝΔ έμειναν ανέμελοι αλλά και ο ίδιος ο Γιάννος.

 

Paradise Papers

Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ενθουσιασμένος πανηγύριζε που το όνομα εταιρείας η οποία συνδέεται με τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχε βρεθεί στα Paradise Papers.

«Θα βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματά τους σε παραδείσους, γιατί κανένας παράδεισος δεν είναι τόσο μακρινός, ώστε να μην μπορούμε να τον φτάσουμε» είπε υπερήφανος και αποφασισμένος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θράκη. Λίγο αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι τα χρήματα στα Paradise Papers είναι νόμιμα.

 

Μια ιστορία από τα παλιά

Για όσους δεν θυμούνται, είχε συγκροτηθεί με απόφαση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου μία εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων.

«Το έργο το οποίο επιτελεί η επιτροπή συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι στη χώρα, στις γενιές που έρχονται, χρέος για το μέλλον του τόπου, και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει χωρίς να θίγει καθόλου τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης» είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πανηγυρική ανακοίνωση της σύστασης της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Βίτσα, συνεδρίασε και κατέληξε σε διάφορα πορίσματα, τα οποία πλέον έχουν αφαιρεθεί και από τον επίσημο ιστότοπο της Βουλής.

 

Και ένα déjà vu

Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η εξεταστική επιτροπή για την υγεία. Όταν εισηγούνταν τη σύστασή της, τον Απρίλιο του 2017, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που να άκουσε χθες για ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, υπερτιμολογήσεις, γιατί αυτή η “κολόνια” κρατάει χρόνια. Αν δεν ήταν η κυβέρνησή μας, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει σχετική εξεταστική».

Ήδη το πρώτο σκέλος των ερευνών της, η υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν, δεν δικαίωσε τις μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν προβλέπεται να έχουν διαφορετική τύχη τα άλλα δύο σκέλη της.