O Ερντογάν δημιουργεί πολεμικό κλίμα σε Αιγαίο και Κύπρο - Free Sunday
O  Ερντογάν δημιουργεί πολεμικό κλίμα σε Αιγαίο και Κύπρο

O Ερντογάν δημιουργεί πολεμικό κλίμα σε Αιγαίο και Κύπρο

Σε ετοιμότητα «να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση όταν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή» έχει θέσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο πρόεδρος Ερντογάν όπως προκύπτει από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: 

«Δεν διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες για φυσικό αέριο ανοικτά των ακτών της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν τη λάθος κίνηση. Οι δυνάμεις μας παρακολουθούν με την εντολή να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση όταν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν ενώ προειδοποίσε με συνέπειες και τις εταιρείες που κάνουν γεωτρήσεις στην Κύπρο:

«Προειδοποιούμε τις εταιρείες που δρουν στην Κύπρο να μην υπερβούν τα όρια εμπιστευόμενες την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η δύναμή μας είναι τα πολεμικά μας πλοία και τα αεροσκάφη μας».

Χθες το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Λίγη ώρα αργότερα, η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.