Τρίτη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ αύριο στη Σόφια - Free Sunday
Τρίτη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ αύριο στη Σόφια

Τρίτη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ αύριο στη Σόφια

Νέα συνάντηση στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο οργανώνει αύριο η βουλγαρική προεδρία, θα γίνει η επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη 7ωρη χθεσινή διαβούλευση μεταξύ των δύο υπουργών και του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χθες στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη, για το περιεχόμενο της οποίας δεν υπάρχουν άλλες διαρροές.

Η συνάντηση με τον κ.Νίμιτς έγινε αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών επίσης στη Βιέννη. «Προχωράμε καλά», δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ εκφράζουν αντιρρήσεις στο όνομα «Gorna Makedonija».

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην "Μακεδονική" γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της "Gorna Makedonija". Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, το κόμμα του οποίου αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα τέλη του 2017.

Ο σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), Artan Grubi, είπε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ενώ το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», σε επιστολή του στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητησε να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».