Ο Τζανακόπουλος διαψεύδει ότι ο Τσίπρας δεν ενημερώθηκε από τον Καμμένο για τα Ίμια - Free Sunday
Ο Τζανακόπουλος διαψεύδει ότι ο Τσίπρας δεν ενημερώθηκε από τον Καμμένο για τα Ίμια

Ο Τζανακόπουλος διαψεύδει ότι ο Τσίπρας δεν ενημερώθηκε από τον Καμμένο για τα Ίμια

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ενημερώθηκε για το συμβάν στα Ίμια από τον υπουργό Αμυνας, αλλά από συνεργάτη του που είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, προχώρησε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εσηγήθηκε να μην υπάρξει επιθετική απάντηση στους Τούρκους, διότι θα έριχνε λάδι στη φωτιά και δεν ήταν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη από ΕΕ και Γερμανία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας ήταν εξαφανισμένος μετά το επεισόδιο στα Ίμια και εμφανίστηκε για να κάνει δήλωση δύο ημέρες μετά.

Ο κ.Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε τη δήλωση Κοτζιά ότι σε ενδεχόμενο αντίστοιχο συμβάν με εκείνο των Ιμίων «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την ελληνική πλευρά.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στο περιστατικό στα Ίμια «με ψυχραιμία» και πως στόχος της Ελλάδας δεν είναι να εντείνει την κρίση αλλά να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

«Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι να εντείνουμε την κρίση. Νομίζω ότι το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία, προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις για να στείλει μήνυμα στους εταίρους της καθώς αντιμετωπίζει την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορα της. Το κουρδικό ζήτημα επικαθορίζει την τουρκική πολιτική», προσέθεσε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την κυβερνητική θεση ότι δεν υπήρξε καμία υποχωρητικότητα από ελληνικής πλευράς και τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί νομικά για την αποζημίωση της ζημιάς στο σκάφος του λιμενικού.

Ο κ.Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αν και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ήταν επιβεβλημένη η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των Ιμίων, δεν είναι τόσο σοβαρή η κρίση».